Tuesday, November 4, 2008

JP Morgan: O νέος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Ξεχωρίζει ελληνικές

JP Morgan: O νέος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Ξεχωρίζει ελληνικές

Μετά από την κρίση στην αγορά κατοικίας, έρχεται η ώρα της αγοράς των εμπορικών ακινήτων, ή αλλιώς του commercial real estate, να ταρακουνήσει τα ήδη ταραγμένα νερά των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως τονίζει σε σημερινή της έκθεση η JP Morgan, με τίτλο «European Βanks - Quantifying Earnings at Risk from Commercial Real Εstate». Ωστόσο, ο οίκος ξεχωρίζει τις ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις γαλλικές, τις ιταλικές και τις ελβετικές ως τις λιγότερο εκτεθειμένες σε αυτόν τον νέο κίνδυνο καθώς η έκθεσή τους στην αγορά εμπορικών ακινήτων είναι ελάχιστη.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν έκθεση 1 τρισ. ευρώ στo commercial real estate ( CRE) με το 12% των δανείων και το 176% των κεφαλαίων τους να είναι εκτεθειμένα, και οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης των συνθηκών στην συγκεκριμένη αγορά έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνιση τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με την JP Morgan εντοπίζεται στις βρετανικές, τις σκανδιναβικές και τις γερμανικές τράπεζες και συγκεκριμένα, τα καμπανάκια ήδη χτυπούν για τις: Ηypo Real Estate, Aareal, CBK, Anglo, Handelsbank, Postbank, RBS, HBOS, Danske, AIB, DNB, SEB και Nordea.

Tα ανησυχητικά σημάδια για την αγορά ακίνητης περιουσίας έρχονται από το σημαντικό χρέος για αναχρηματοδότηση που υπολογίζεται να αγγίξει τα 200 δισ. ευρώ στους επόμενους 12 μήνες, από τον μεγάλο αριθμό στοιχείων του ενεργητικού προς πώληση που τοποθετείται στα 340 δισ. ευρώ στους επόμενους μήνες και από την πτώση της μέσης αξίας που αγγίζει το 25%.

Οπως δείχνει η ανάλυση της JPMorgan, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δουν τα κέρδη τους να μειώνονται κατά 35% τουλάχιστον λόγω του νέου αυτού κινδύνου της έκθεσης στην αγορά του CRE.

Τέλος, σε ότι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ο οποίος και σε αυτήν την νέα κρίση εμφανίζεται από τους καλύτερα προστατευμένους στην Ευρώπη, την στιγμή που βρετανικές, οι σκανδιναβικές και γερμανικές τράπεζες εμφανίζουν έκθεση στην αγορά των εμπορικών ακινήτων από 200% μέχρι και 1569% του Tier 1 τους, η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει έκθεση 115%, η Alpha Bank 103% και η Eurobank 49%, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της Ευρώπης που διαμορφώνεται στο 176%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |