Tuesday, November 4, 2008

Αυστραλία: Κατά 75 μονάδες βάσης η μείωση των επιτοκίων

Αυστραλία: Κατά 75 μονάδες βάσης η μείωση των επιτοκίων


ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μείωση των επιτοκίων από ότι αναμενόταν προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, στην τρίτη μείωση μετά από πολλούς μήνες εν μέσω των στοιχείων ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βλάπτει την οικονομία της χώρας.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων στο 5,25% από το 6% σήμερα στο Σύδνεϋ, μετά τη μείωση τους κατά 1% τον μήνα που πέρασε.

Η μείωση της τιμής πώλησης κατοικιών και των λιανικών πωλήσεων ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να μειώσει αρκετές φορές τα επιτόκια από το 1991 όταν η οικονομία της Αυστραλίας ήταν σε ύφεση. ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Ν. Κορέα μείωσαν επίσης τα επιτόκια την εβδομάδα που πέρασε.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας στα 66,65 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:57 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 67,17 σεντς πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Το νόμισμα της χώρας έχει υποχωρήσει 32% από τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών των 98,49 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ που άγγιξε στις 16 Ιουλίου.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης S&P/ASX 200, ο οποίος σημείωνε απώλειες 1,2% πριν τη μείωση των επιτοκίων, αμέσως μετά περιόρισε τις απώλειές του στο 0,6%, φθάνοντας στις 4.197,3 μονάδες.

Το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για πρώτη φορά από το 1993.

Οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 1,8% το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο τα μέγιστα σε τρία χρόνια και οι αγγελίες για εργασία υποχώρησαν για έκτο μήνα, σύμφωνα με χθεσινές εκθέσεις.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |