Tuesday, November 4, 2008

UBS, RBS, JPMorgan: ''Μαύρα μαντάτα'' για το μέλλον

UBS, RBS, JPMorgan: ''Μαύρα μαντάτα'' για το μέλλον

Σε δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας προέβησαν σήμερα τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως η JPMorgan, η UBS και η Royal Bank of Scotland, διευκρινίζοντας ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει ακόμη δρόμο μπροστά της να διανύσει.
Μιλώντας σε εργαζομένους στο Χονγκ Κονγκ χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, επεσήμανε ότι η εταιρία έχει να αντιμετωπίσει «εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες» μέσα στο ερχόμενο έτος.

Ακόμη, η UBS ανακοίνωσε ότι αναμένει περαιτέρω μείωση κερδών, ενώ η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι θα σημειώσει ζημιές στο σύνολο της χρήσης 2008. Η εταιρία αναμένεται να προχωρήσει μάλιστα σε διαγραφές 206 εκατ. στερλινών (323 εκατ. δολαρίων) στο τρίτο τρίμηνο, βάσει των νέων λογιστικών κανόνων οι οποίοι είναι λιγότερο αυστηροί.

Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, αυξήθηκαν το πρώτο εννεάμηνο κατά 8%, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.Οι διαγραφές του τρίτου τριμήνου αναμένεται να προστεθούν στα 5,9 δισ. στερλίνες που έχει ήδη διαγράψει η RBS κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Ο νέος CΕΟ Stephen Hester έκανε λόγο για «επιτάχυνση της οικονομικής επιβράδυνσης» και κράτησε αποστάσεις από τις εκτιμήσεις των προκατόχων του για κέρδη στο σύνολο του έτους. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παραχώρησης έως και του 60% της εταιρείας στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι επενδυτές δεν ασκήσουν τα δικαιώματα αγοράς μετοχών.

Όσον αφορά τη UBS, η ευρωπαϊκή τράπεζα που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την πιστωτική κρίση προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές θα παραμείνουν «δύσκολες», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει περαιτέρω μείωση των κερδών της από τη διαχείριση κεφαλαίων μεγάλων πελατών.

«Από την αρχή του τέταρτου τριμήνου έχουμε βιώσει δύσκολες συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου, πιστώσεων και χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UBS.

Οι διεθνείς χρηματοοικονομικές εταιρίες έχουν καταγράψει σε παγκόσμιο επίπεδο διαγραφές 687 δις. δολαρίων από την αρχή του έτους, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης. Και οι τρεις εταιρίες UBS, RBS και JPMorgan έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν «χείρα βοηθείας» από το κράτος, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |