Friday, June 10, 2011

Κίνα: $13,05 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα


Κίνα: $13,05 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα

Στα $13,05 δισ. διευρύνθηκε το Μάιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, καθώς η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Το εμπορικό πλεόνασμα - φόβητρο για τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Κίνας, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη - ήταν μεγαλύτερο από τα $11,4 δισ. τον Απρίλιο, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του Dow Jones Newswires για πλεόνασμα $18,6 δισ.

Οι εξαγωγές επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 19,4%, σε ετήσια βάση, από $157,16 δισ. - αλλά παραμένει ρεκόρ σε επίπεδο μήνα -, ανακοίνωσαν οι τελωνειακές Αρχές.

Οι εισαγωγές επιταχύνθηκαν, σημειώνοντας αύξηση 28,4%, από το προηγούμενο έτος, στα $144,11 δισ.

Τον Απρίλιο, οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί 29,9%, στα $155,7 δισ. ενώ οι εισαγωγές είχαν αυξηθεί 21,8%, στα $144,3 δισ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ισχυρά στοιχεία θα πρέπει να περιορίσουν τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επιβραδύνεται με σημαντικούς ρυθμούς.

Το Πεκίνο έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων για να επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,7% το πρώτο τρίμηνο, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές κατοικιών θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |