Monday, May 4, 2009

6 χιλ. περισσότεροι άνεργοι

6 χιλ. περισσότεροι άνεργοι


Στο ψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία έφθασε η ανεργία τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με την Υπουργό, που έσπευσε να ανακοινώσει τα στοιχεία τρεις μέρες πριν ανακοινωθούν επίσημα από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε κατά 700 άτομα τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν είχε φθάσει τους 16.806.

Τον περσινό Απρίλιο η ανεργία είχε περιοριστεί στις 10.462.

Η ψηλότερη ανεργία για μήνα Απρίλιο, που παρουσιάζει συνήθως σημαντική μείωση της ανεργίας λόγω επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, είχε καταγραφεί το 2003, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είχαν φθάσει τα 11.532 άτομα.

«Είμαστε κατά 700 άτομα λιγότεροι άνεργοι τον Απρίλη από ότι το Μάρτη», είπε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ότι ο Μάρτης έκλεισε με 16.806 ανέργους και ότι το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας μειώθηκε από το 4,1% στο 4%.

Η κ. Χαραλάμπους, που επικεντρώθηκε στην μηνιαία μεταβολή του αριθμού των ανέργων ανέφερε ακόμα ότι, με βάση τις ενδείξεις, υπήρξε μείωση των ανέργων σε όλες τις επαρχίες σε μεγαλύτερο βαθμό στη Λάρνακα και Αμμόχωστο και σε μικρότερο βαθμό στην Πάφο, οι οποίοι εργοδοτήθηκαν στην τουριστική βιομηχανία.

Διευκρίνισε δε πως η απορρόφηση ανέργων είναι πρόσθετη της αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, αναφέροντας πως στους άνεργους που ήταν εγγεγραμμένοι το Μάρτη δεν υπολογίσθηκαν οι υπάλληλοι ξενοδοχείων που ήταν σε αναστολή εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι η ανεργία είναι αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 όπως γενικά είναι αυξημένη, τονίζοντας ταυτόχρονα πως είναι σημαντικό ότι μετά από πέντε μήνες συνεχούς αύξησης ο Απρίλης ήταν κρίσιμος μήνας καθώς είναι ο μήνας που αρχίζει τη λειτουργία της η ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Το γεγονός ότι υπήρξε απορρόφηση ανέργων στην τουριστική βιομηχανία και το γεγονός ότι η μείωση επήλθε όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ η τάση είναι αυξητική και με ραγδαίους ρυθμούς, είναι θετικό μήνυμα», υπέδειξε η Υπουργός Εργασίας.

Με βάση σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανεργία στην Κύπρο αναμένεται να αναρριχηθεί φέτος στο 4,7% έναντι 3,8% που ήταν πέρσι. Η Επιτροπή προβλέπει ότι το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο το 2010, όταν το ποσοστό των ανέργων θα φθάσει το 6% του εργατικού δυναμικού.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |