Monday, July 27, 2009

Νέο ναυτιλιακό fund 700 εκατ. δολαρίων από τον εφοπλιστή Λαιμό

Νέο ναυτιλιακό fund 700 εκατ. δολαρίων από τον εφοπλιστή Λαιμό


Στη δημιουργία ενός ναυτιλιακού επενδυτικού fund με ενεργητικό 700 εκατ. δολαρίων, που θα επενδύσει στην αγορά πλοίων ξηρού φορτίου, προχωρεί ο εφοπλιστής Σπύρος Λαιμός, με σκοπό τη δημιουργία υπεραξιών.

Το Financier Investment Group (FIG) είναι ένα νέο private equity find που δημιουργήθηκε από τον εφοπλιστή Σπύρο Λαιμό, με στόχο την απόκτηση νέων πλοίων panamax μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Tradewinds, το εν λόγω equity fund με συνολικό ενεργητικό ύψους 1 δισ. δολαρίων πέραν της ναυτιλίας, θα επενδύσει στο real-estate, τις ασφάλειες και την υγεία.

Ο ναυτιλιακός επενδυτικός βραχίονας του FIG, ονόματι Financier Capital Partner με κεφάλαια ύψους 700 εκατ. δολαρίων, έχει στοχοποιήσει την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου που έχουν ναυπηγηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ναυτιλιακό fund σκοπεύει στην απόκτηση ενός στόλου τουλάχιστον 5-7 panamax χωρητικότητας άνω των 70.000 τόνων.

Ο Σπύρος Λαιμός προέρχεται από μια οικογένεια με μεγάλη παράδοση στο χώρο της ναυτιλίας. Είναι γιος του εφοπλιστή Πανάγου Λαιμού που διαθέτει την εταιρεία LPL Shipping, η οποία προ ετών είχε αναλάβει την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα της V Ships, μίας από τις μεγαλύτερες διαχειρίστριες εταιρείες πλοίων ανά τον κόσμο.

Η FIG δεν είναι το μόνο επενδυτικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε με σκοπό την τοποθέτηση στον κλάδο της ναυτιλίας. Η ραγδαία πτώση της αξίας των πλοίων, ιδίως των bulk carriers, ενεργοποίησε το επενδυτικό αισθητήριο πολλών. Εξάλλου, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου υπολογίζεται ότι το χρέος που συνδέεται με τον κλάδο της ναυτιλίας συνολικά, ξεπερνά τα 600 δισ. δολάρια.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η κίνηση της Morgan Stanley να προχωρήσει στη σύσταση ενός fund, που θα επενδύσει το ποσό των 400 εκατ. δολαρίων σε πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο fund θα προσανατολίσει τις επενδύσεις του στην εξαγορά δανείων προβληματικών ναυτιλιακών εταιρειών τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν στη συνέχεια με discount 60%.

Στόχος της Morgan Stanley είναι η απόκτηση ενός αριθμού πλοίων που μπορεί να φτάσει και τα σαράντα μέσω εξαγοράς χρεών.

capital.gr

No comments:

Share |