Monday, July 27, 2009

Γερμανία: Διατηρείται η αβεβαιότητα

Γερμανία: Διατηρείται η αβεβαιότητα


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Τα χειρότερα για την γερμανική οικονομία φαίνεται να έχουν περάσει, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η χώρα έχει εισέλθει σε νέο μονοπάτι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ulrich Wilhelm.

"Η γενική άποψη είναι ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την ελεύθερη πτώση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Η ραγδαία πτώση, με τα πρωτόγνωρα ποσοστά συρρίκνωσης της οικονομίας, έχει φτάσει στο τέλος της", δήλωσε ο Wilhelm μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Ωστόσο, παραμένουμε σε μια οικονομικά δύσκολη κατάσταση".

Η εγχώρια κατανάλωση "αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα" για την γερμανική οικονομία, όπως έδειξαν και τα στοιχεία που είδαν νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας, συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του ακολουθούν τα στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου GfK που έδειξαν νέα άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται στις 3,5 μονάδες τον Αύγουστο από 3,0 τον Ιούλιο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μικτά σήματα από τις αγορές. Η Κίνα φαίνεται να ανακάμπτει ταχύτερα απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ωστόσο άλλες αγορές "μεγάλης σημασίας για την γερμανική βιομηχανία βρίσκονται ακόμα σε πολύ δύσκολη θέση".

Οι εξαγωγές αποτελούν σχεδόν το μισό του γερμανικού ΑΕΠ και αποτελούν βασική αιτία για την αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% σε ετήσια βάση το 2009, κάτι που αποτελεί τη χειρότερα επίδοση τα τελευταία 60 χρόνια.

capital.gr

No comments:

Share |