Wednesday, August 3, 2011

Εκτίμηση για συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι 3,1%


Εκτίμηση για συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι 3,1%


Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,1%, αύξηση της ανεργίας κατά 1% και ηχηρά πλήγματα στο λιανεμπόριο και τη μεταποίηση αναμένεται να προκαλέσει η έκρηξη στο Μαρί τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με οικονομετρικές εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου που δόθηκαν το απόγευμα στη δημοσιότητα.

Οι απώλειες αντιστοιχούν με ετήσια μείωση €1400 στα εισοδήματα των νοικοκυριών και το σχόλιο του ΚΟΕ εισηγείται κάλυψη του κόστους της έκρηξης με έσοδα από το ΦΠΑ και ειδικούς ή περιβαλλοντικούς φόρους κατανάλωσης.

Επιπτώσεις στη συνολική παραγωγή

Οι εκτιμήσεις του ΚΟΕ για τις επιπτώσεις της μείωσης χρήσης ηλεκτρισμού στο συνολικό προιόν της οικονομίας καταδεικνύουν ότι μία μείωση στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% - 20% από τις επιχειρήσεις αντιστοιχεί σε μείωση του συνολικού προϊόντος της οικονομίας κατά 0,8% - 1,6%.

Επίσης η μείωση στη χρήση ηλεκτρισμού φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση εργασίας και αύξηση της ανεργίας κατά 0,6 - 1,2%.

Μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος

Επιπλέον το κατά κεφαλή εισόδημα θα μειωθεί άμεσα λόγω της απώλειας ή και του αυξημένου κόστους παραγωγής της ίδιας της ΑΗΚ.

Εκτιμάται ότι τα έσοδα της ΑΗΚ θα μειωθούν σε ετήσια βάση κατά €65 εκ. λόγω των μειωμένων πωλήσεων ρεύματος. Τα έξοδα θα αυξηθούν κατά €130 - €190 εκ. λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής. Συνολικά η ΑΗΚ θα έχει απώλεια προστιθέμενης αξίας €156 - €255 εκ. που αντιστοιχεί με 0,9%-1,5% μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η συνολική απώλεια εισοδήματος αθροίζει σε 1,7% - 3,1% μείωση του ΑΕΠ.

Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος κατά €370 - 675 που κατά μέσο όρο συνεπάγεται κόστος περίπου €1000 - €1820 για κάθε οικογένεια.

Το ΚΟΕ υπολογίζει επίσης ότι υπάρχει απώλεια ευημερίας των νοικοκυριών που ισοδυναμεί με απώλεια εισοδήματος €80 - €95 εκ.

Οι επιπτώσεις στους τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου οι επιπτώσεις της έκρηξης στο Μαρί στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, όπως φαίνεται από έρευνα της RAI

μεταξύ 25 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους με το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Οι ίδιοι τομείς έχουν επίσης καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση και στον κύκλο εργασιών τους 18,8% και 14,1%, αντίστοιχα. Η μείωση κατά μέσο όρο 6,4% στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο λόγω
της έκρηξης στο Μαρί αντιστοιχεί σε περίπου 7% μείωση του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη άμεση μείωση στη ζήτηση και προσφορά είχε ο τομέας του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης. Εκτιμάται ότι κατά τους επόμενους έξι μήνες θα υπάρξει μείωση της ζήτησης σε όλους τους τομείς.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά το ΚΟΕ θεωρεί ότι θα ήταν λιγότερο άδικο κοινωνικά και λιγότερο αρνητικό οικονομικά αν μέρος του κόστους της έκρηξης στο Μαρί καλυφθεί με έσοδα από το ΦΠΑ και ειδικούς (περιβαλλοντικούς χώρους κατανάλωσης) στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι επιτρεπτό στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η έκρηξη στο Μαρί συνέβη σε μια περίοδο που η Κύπρος αντιμετωπίζει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας της πολιτείας να παρέμβει αποτελεσματικά για να διορθώσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, αναφέρει η μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η λήψη μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας, αρχίζοντας με αυτά που χρειάζονται για διόρθωση των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας που προκαλεί το κρατικό μισθολόγιο και σχέδιο σύνταξης, η ΑΤΑ, τα σωματεία εργαζομένων και επιχειρηματιών, τα πολιτικά κόμματα και άλλοι πολιτειακοί θεσμοί που υποσκάπτουν τη θεμελιώδη αρχή που στηρίζει την αποτελεσματική λειτουργία της
οικονομίας, δηλαδή τη σύνδεση της αμοιβής (αυτού που κάποιος «στερεί» από την κοινωνία) με το προϊόν που παράγει (αυτό που κάποιος «προσφέρει» στην κοινωνία).

«Ως αποτέλεσμα των στρεβλώσεων αυτών ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στην Κύπρο, που περιλαμβάνει τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ημικρατικών οργανισμών και, σε μικρότερο βαθμό, υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. τράπεζες), αμείβεται στη βάση κριτηρίων που δεν αντανακλούν την παραγωγικότητά του και, συνήθως, περισσότερο από όσο χρειάζεται για να απασχοληθεί. Γενικά, μια πολιτεία που δεν διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή για να είναι η οικονομία της ανταγωνιστική αλλά, αντίθετα, υποβαθμίζει το ρόλο της σε μεσάζοντα για να καλύψει με φορολογικά έσοδα την ανεπάρκεια των θεσμών της, δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει για οικονομική ανάπτυξη, είναι ευάλωτη σε αμέλεια που οδηγεί σε καταστροφικά γεγονότα όπως αυτό της έκρηξης στο Μαρί και, όταν συμβούν τέτοια γεγονότα, δεν έχει τα οικονομικά και άλλα αποθέματα να τα αντιμετωπίσει», καταλήγει.

Την μελέτη υπογράφουν οι Π. Πασιαρδής και Ν. Πασιουρτίδου του Παν. Κύπρου και ο Θ. Ζαζαριάδης του ΤΕΠΑΚ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |