Thursday, March 12, 2009

Γερμανία: «Βουτιά» οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο

Γερμανία: «Βουτιά» οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο

Οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 8% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την πέμπτη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα πολλών μηνών. Τα νέα στοιχεία αποτελούν το τελευταίο σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παρουσιάσει απότομη συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

«Οι παραγγελίες στον τομέα της βιομηχανίας είναι τα πιο καταστροφικά νέα. Η οικονομία στους επόμενους μήνες θα παραλύσει», πρόβλεψε ο οικονομολόγος Αντρέας Σόερλε. Οι παραγγελίες βιομηχανιών εξαγωγικών προϊόντων συρρικνώθηκαν κατά 11,4% τον Ιανουάριο. Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για το μέλλον της με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2009.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 80 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν μέλλον. Την ίδια ώρα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της ανακοίνωσε και η Πορτογαλία με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 1,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |