Thursday, March 12, 2009

Ελβετία: "Εκοψε" κατά 25 μονάδες βάσης το εύρος των επιτοκίων

Ελβετία: "Εκοψε" κατά 25 μονάδες βάσης το εύρος των επιτοκίων


Στη μείωση του εύρους του βασικού επιτοκίου προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και συγκεκριμένα κατά 25 μονάδες βάσης στο 0-0,75%. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της νομισματικής αρχής, η κίνηση αυτή θα έχει άμεση ισχύ. Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε επίσης πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της για να οδηγήσει το libor κοντά στο χαμηλότερο άκρο του νέου εύρους, δηλαδή κοντά στο 0,25%. Επομένως, το libor διαθέτει πλέον στενότερο εύρος της τάξης των 75 μονάδων αντί 100 μονάδων προηγουμένως.

Η νομισματική αρχή ανέφερε πως η κατάσταση στην οικονομία της Ελβετίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 και πλέον διαπιστώνει την ύπαρξη κινδύνου αρνητικού πληθωρισμού στη διάρκεια της επόμενης τριετίας. Για αυτό και εκτιμά πως απαιτείται αποφασιστική δράση για την ισχυρή "χαλάρωση" των νομισματικών συνθηκών. Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, η SNB αποφάσισε να προβεί σε νέα μείωση επιτοκίων και να δράσει για την αποφυγή περαιτέρω ενδυνάμωσης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητα, πραγματοποιώντας επιπρόσθετες πράξεις repo, θα αγοράσει ομόλογα αποτιμημένα σε ελβετικά φράγκα και θα αποκτήσει ξένο συνάλλαγμα από την αγορά ισοτιμιών.

Παράλληλα, η SNB προχώρησε στην καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 2009 και συγκεκριμένα αναμένει συρρίκνωση 2,5% με 3%. Επίσης, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και πλέον αναμένει αρνητικό πληθωρισμό (-0,5%). Μετά και τα σημερινά μέτρα που αποφάσισε, η SNB αναμένει μηδενικό μέσο ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή για την επόμενη διετία. Συμπλήρωσε δε πως η μείωση του εύρους των επιτοκίων συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και τη δραματική επιδείνωση της οικονομίας.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |