Thursday, March 12, 2009

Τέλος στο «μπουμ» διεθνών υπηρεσιών

Τέλος στο «μπουμ» διεθνών υπηρεσιών



Τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των διεθνών δραστηριοτήτων, καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών για τις εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο. Μετά από δύο χρόνια έντονης ανάπτυξης, ο κύκλος εργασιών των λογιστών και των δικηγόρων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία για τις εγγραφές νέων εταιρειών στην Κύπρο, που αποτελούν ένα από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δείκτες για την πορεία του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο μειώθηκαν το Φεβρουάριο του 2009 κατά 49,7% στις 1.296 από 2.574 το Φεβρουάριο του 2008. Το δίμηνο του 2009, οι εγγραφές εταιρειών είναι μειωμένες κατά 52,4% στις 2.372 από 4.983 την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2008. Οι εγγραφές ακολουθούν καθοδική πορεία από το τέλος του 2007.

Τους κραδασμούς που προκαλεί η μειωμένη ροή νέων εταιρειών άρχισαν ήδη να νιώθουν οι δικηγόροι, όχι μόνο στον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων αλλά και σε άλλους τομείς των εργασιών τους.


Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι πέραν της καθοδικής πορείας στις εγγραφές εταιρειών, παρουσιάζεται και μείωση όσον αφορά τις υποθέσεις που καταχωρούνται στα δικαστήρια.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης, της αστάθειας και της αβεβαιότητας που υπάρχει, ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στο να προχωρήσει σε αξιώσεις μέσω δικαστηρίων», υπογράμμισε. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, θα πρέπει να περάσουν και άλλοι μήνες.

Προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των λογιστών, που παρουσιάζονται ωστόσο πιο καθησυχαστικοί για την πορεία εργασιών του κλάδου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Πανίκος Τσαϊλής, ανέφερε στη StockWatch ότι ο λογιστικός κλάδος δεν επηρεάζεται τόσο από την κρίση όσο άλλοι κλάδοι της οικονομίας.

«Εμείς, θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα των εταιρειών έστω και αν οι εργασίες τους είναι μειωμένες. Μπορεί να έχουμε κάποια μείωση στα έσοδα μας αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ο τομέας των υπηρεσιών έχει ζήτηση τόσο σε περιόδους οικονομικής άνθισης όσο και σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης».

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, όμως, κάποιες από τις ρωσικές εταιρείες που βρίσκονται στη Κύπρο, που έχουν επηρεαστεί από την κρίση στη Ρωσία, δεν ζητούν ελεγκτικές υπηρεσίες για την ετοιμασία ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, θέλοντας να περικόψουν δαπάνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών του κλάδου νομικών, λογιστικών, φορολογικών δραστηριοτήτων και ερευνών αγοράς αυξήθηκε το 2008 κατά 23% σε σχέση με το 2007. Το 2007 ως προς το 2006, η αύξηση ήταν της τάξης του 21,5%.

Πέραν της σημασίας του για τους δικηγόρους και τους λογιστές, ο κλάδος διεθνών υπηρεσιών αποτελεί βασικό τροφοδότη του χρηματοπιστωτικού συστήματος με καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων, που είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τις τράπεζες λόγω χαμηλού τοκισμού, αποτελούν το ένα τέταρτο των καταθέσεων που υπάρχουν στην Κύπρο και φθάνουν τα €27 δισ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |