Wednesday, August 12, 2009

Σε ύφεση η ελληνική οικονομία

Σε ύφεση η ελληνική οικονομία


Σε καθεστώς ύφεσης βρέθηκε η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2009, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΣΥΕ το ΑΕΠ παρουσιάζει όμως αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Η «βουτιά» της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται στη σημαντική μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών που οδήγησαν την οικονομία και όλα τα βασικά της μεγέθη σε καθεστώς ύφεσης.

Σε "γυάλινα πόδια" φαίνεται ότι στηριζόταν τελικά η αισιοδοξία της κυβέρνησης για το θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος αφού η κατρακύλα όλων των βασικών δεικτών της οικονομίας οδήγησε στο αναπόφευκτο αποτέλεσμα να παραδέχεται ακόμα και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να ανοίξει την πόρτα στο κύμα ύφεσης που πλήττει όλη την Ευρώπη κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα και σκληρή περίοδο λιτότητας.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, με ρυθμό που θα ξεκινάει από το -0,5% και μπορεί μέσα στο χρόνο να ξεπεράσει το -1%. Ένα δεύτερο τρίμηνο με αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση, μετά από συρρίκνωση 1,2% στο πρώτο τρίμηνο, σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται και επίσημα σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 1993.

Η πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων τους πρώτους μήνες του έτους άγγιξε το 15%, οι εισαγωγές αγαθών είναι μειωμένες κατά 25,4% δηλαδή κατά περίπου 5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι τουριστικές εισπράξεις εμφανίζουν μείωση κατά 18,5% έναντι του 2008, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη φέτος η είσπραξη 19,5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ που κατέγραψε μείωση 10% στο πρώτο εξάμηνο.

"Αγκάθι" χαρακτηρίζεται και η μείωση κατά 56% των περσινών κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομίας προσδοκούσε περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων και άλλα 2,7 δισ. ευρώ από προκαταβολές φόρου.

Προβληματισμό προκαλεί και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων του Απριλίου για τη στήριξη της οικοδομής, που μέχρι πριν 3 χρόνια λειτουργούσε ως ατμομηχανή της οικονομίας. Στους πρώτους πέντε μήνες του 2009, ο όγκος των νέων οικοδομών είναι μειωμένος κατά 28,1%, οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες και η είσπραξη περίπου 1 δισ. ευρώ λίαν αμφίβολη.

Όσο για τα έσοδα από τις πωλήσεις Ι.Χ., η πτώση κατά 25% στους πρώτους 7 μήνες του έτους σε συνδυασμό με τις απώλειες από το μέτρο των μειωμένων τελών ταξινόμησης στερεί από τα δημόσια ταμεία το μεγαλύτερο κομμάτι των 234 εκατ. ευρώ.

Στους παραπάνω κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πλήττονται από τη διεθνή οικονομική κρίση, προστίθεται και η βιομηχανία. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2008, ενώ στο σύνολό της η παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας κατέγραψε πτώση 9,5%. Τον Ιούνιο, συνεχίστηκε η καθοδική της πορεία για 13ο συνεχόμενο μήνα, με τους 27 από τους 30 τομείς της βιομηχανίας να έχουν αρνητικό πρόσημο.

Στο υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν πλέον ότι για το σύνολο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρνητικός. Μια πρόβλεψη που έχει ήδη αναθεωρηθεί μέχρι τώρα δύο φορές. Μία με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (που προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,1% σε σχέση με το 2,7% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2009) και άλλη μία από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου που κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης στο μηδέν.

Η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ύφεση για το 2009 εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,9% και 1,25%, αντίστοιχα. Σε έκθεσή του το ΔΝΤ, την περασμένη εβδομάδα, προέβλεψε αρνητικό ρυθμό -1,7% για το 2009.

capital.gr

No comments:

Share |