Wednesday, August 12, 2009

Δικαστικά ερωτήματα καθυστερούν το συμβιβασμό της BofA

Δικαστικά ερωτήματα καθυστερούν το συμβιβασμό της BofA

Μπορεί η Bank of America και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) να έχoυν καταλήξει σε συμβιβασμό για τις κατηγορίες πως η τράπεζα παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με μπόνους δισεκατομμυρίων, όμως ο Δικαστής Jed Rakoff του περιφερειακού δικαστηρίου έχει αντιρρήσεις -και βάζει στον πάγο τον διακανονισμό της τράπεζας για πρόστιμο $ 33 εκατ.

Επιτιθέμενος σε δυο μέτωπα, ο Rakoff φαίνεται να άφησε κάπως ασαφές το αν είχε περισσότερες αμφιβολίες για το πόσο δυνατή ήταν η υπόθεση της SEC, ή τη σχετική ασημαντότητα της ποινής των $ 33 εκατ. τα οποία συμφώνησε να καταβάλει η BofA για την επίλυση της αγωγής της επιτροπής. Ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τις δύο πλευρές, ζητώντας ενημερώσεις έως τις 24 Αυγούστου και απαντήσεις έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα έχουμε απόφαση μέχρι τότε.

Με την ταυτόχρονη κατάθεση της αγωγής και την ανακοίνωση της διευθέτησης, η SEC είπε στις 3 Αυγούστου πως η Bank of America είχε παραπλανήσει τους επενδυτές σε μια πληρεξούσια δήλωση λέγοντας πως η Merrill Lynch δεν θα πλήρωνε μπόνους στα στελέχη της χωρίς τη συγκατάθεσή της BofA, όταν οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν. Στην πραγματικότητα, λέει η SEC, η BofA είχε ήδη επιτρέψει στη Merrill να καταβάλλει $5,8 δισ. σε μπόνους για το 2008. Για να διευθετήσει την αγωγή, η BofA συμφώνησε να καταβάλει 33 εκατ. δολάρια, χωρίς όμως να δεχτεί πως έκανε κάτι παράνομο.

Ο Rakoff εξέθεσε το ερώτημα αν το πρόστιμο των $33 εκατ. ήταν "κάπως περίεργο," δεδομένου ότι η BofA είχε λάβει $45 δισ. σε κρατικές ενισχύσεις -$20 δισ. από αυτά για την εξαγορά της Merrill- και είχε κατηγορηθεί πως δεν ενημέρωσε τους επενδυτές για μπόνους περίπου $5,8 δισ. Αν η BofA πράγματι "είπε ψέματα" για τα μπόνους, όπως λέει η SEC, το Bloomberg αναφέρει τον Rakoff να λέει πως ο συμβιβασμός "δεν έχει ίχνος λογικής."

Αλλά ο Rakoff επίσης αναρωτήθηκε γιατί η SEC δεν συμπεριέλαμβε ανώτατα στελέχη της BofA και της Merrill στις κατηγορίες της. Ερωτά αν “κάποιο φάντασμα” ήταν υπεύθυνο για τη συμφωνία για τα μπόνους η οποία παραλείφθηκε από τον πληρεξούσιο, και είπε πως αν το πληρεξούσιο είναι στην πραγματικότητα παραπλανητικό, "τότε τουλάχιστον οι κ.κ.. Thain και Lewis φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για αυτό, " αναφέρει το Reuters.

Και οι δύο πλευρές ήταν επιφυλακτικές απέναντι στις εξελίξεις. Η τράπεζα είπε σε ανακοίνωσή της ότι "εξακολουθεί να πιστεύει πως η διευθέτηση αποτελεί ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα" και επανέλαβε τη θέση ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να πληρώσει οποιαδήποτε διευθέτηση. Επίσης, τόνισε ότι η καταγγελία της SEC δεν ισχυριζόταν ότι ο καθένας στην τράπεζα αποσκοπούσε στο να παραπλανήσει τους μετόχους. (Δικηγόροι ειδικοί σε θέματα χρηματαγορών λένε πως ο κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο κατηγορήθηκε η BofA δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να αποδείξει πρόθεση για εξαπάτηση.)

Ο David Rosenfeld, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της SEC στη Νέα Υόρκη, είπε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του "αναμένουμε να παρουσιάσουμε περαιτέρω τα γεγονότα της υπόθεσης και να μας δώσουμε τις πρόσθετες πληροφορίες, που ζητάει ο δικαστής."

capital.gr

No comments:

Share |