Friday, May 21, 2010

Άνω του 1,5 δισ. ευρώ οι διαγραφές δανείων στη ΝΑ Ευρώπη

Άνω του 1,5 δισ. ευρώ οι διαγραφές δανείων στη ΝΑ Ευρώπη


Αποφασισμένες να παραμείνουν στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης όπου απέκτησαν παρουσία κατά την τελευταία δεκαετία, είναι οι ελληνικές τράπεζες.

Παρά τους κλυδωνισμούς που υπέστησαν, κυρίως σε επίπεδο ρευστότητας, από την περιπέτεια της ελληνικής Οικονομίας, οι τράπεζες θέτουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους την διατήρηση των «κεκτημένων» τους στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως στην Ελλάδα, έτσι και στις αγορές αυτές οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν σε διαγραφές χρεών και μεγάλη αύξηση των προβλέψεων.

Σε σχέση, ωστόσο, με τις αντίστοιχες κινήσεις ευρωπαϊκών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει πολύ ισχυρότερες αντοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εξαιρουμένης της Εθνικής Τράπεζας, οι διαγραφές δανείων στις οποίες προχώρησαν Eurobank, Alpha και Τράπεζα Πειραιώς στις αγορές αυτές ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, όταν ευρωπαϊκοί κολοσσοί προέβησαν σε τεράστιες διαγραφές και επιπλέον σε αυξήσεις κεφαλαίου. Ετσι π.χ., η BNP «έγραψε» στη Ν.Α. Ευρώπη ζημιές 13,9 δισ. ευρώ και έκανε αύξηση κεφαλαίου 9,4 δισ. ευρώ, η Credit Agricole προχώρησε σε διαγραφές 6,5 δισ. ευρώ και σε αύξηση κεφαλαίου 8,9 δισ. ευρώ, η Societe Generale υποχρεώθηκε σε διαγραφές 8,8 δισ. ευρώ και σε αύξηση κεφαλαίου 15,7 δισς. ευρώ κ.ο.κ.

Η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης διατυπώθηκε ήδη κατά την πρώτη ετήσια γενική συνέλευση τράπεζας, αυτήν της Τράπεζας Πειραιώς (19/5). Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Μ. Σάλλας ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει πάση θυσία να στηρίζει τις περίπου 5.000 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η βελτίωση των Οικονομιών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών.

Η ίδια εκτίμηση αναμένεται να διατυπωθεί και στη σημερινή γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα (26/5) θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2010, θετικά διαφοροποιημένα σε σχέση με τα αποτελέσματα τριμήνου που αναμένονται από τις υπόλοιπες τράπεζες χάρη στις επιδόσεις της Finansbank στην Τουρκία.

Μόνο από τη Finansbank, η Εθνική άντλησε πέρυσι το 46% των κερδών της (425 εκατ. ευρώ τα κέρδη της τουρκικής θυγατρικής), ενώ ο σχεδιασμός του ομίλου προβλέπει για φέτος το άνοιγμα 50 νέων καταστημάτων. Οσο για τα καθαρά κέρδη των μονάδων της Εθνικής στη ΝΑ Ευρώπη, προσέγγισαν πέρυσι τα 100 εκατ. ευρώ, με τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη να διαμορφώνονται σε 298 εκατ. ευρώ (‐5% από το 2008). Παρά τα αυξημένα επίπεδα προβλέψεων (άνω του 100%) και τις γενικότερες επιπτώσεις της αρνητικής συγκυρίας των οικονομιών της περιοχής, ο όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Για την Alpha Bank, οι δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη «έτρεξαν» πέρυσι με ρυθμό 50,4% και συνέβαλαν 55,4 εκατ. ευρώ στα καθαρά προ φόρων κέρδη της τράπεζας που ανήλθαν σε 501,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2009, οι ζημίες απομειώσεως της τράπεζας ανήλθαν σε 676,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 162,7 εκατ. προέρχονται από τη ΝΑ Ευρώπη.

Το ενεργητικό του ομίλου της Eurobank στη «Νέα Ευρώπη» διαμορφώθηκε πέρυσι σε 21,5 δισ. ευρώ. Αν και οι αυξημένες προβλέψεις του ομίλου για επισφαλή δάνεια στην περιοχή σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος άντλησης καταθέσεων επηρέασαν σημαντικά το καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ήταν αρνητικό κατά 44 εκατ. ευρώ, οι δραστηριότητες της Eurobank στη ΝΑ Ευρώπη συνεισέφεραν το 32% των συνολικών εσόδων του ομίλου.

Στην Τράπεζα Πειραιώς το ενεργητικό σε αγορές εκτός Ελλάδας αποτελεί το 17% του ομίλου, ενώ οι διεθνείς δραστηριότητες αποτελούν το 59% του δικτύου καταστημάτων και το 50% του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων από το εξωτερικό ανήλθαν πέρυσι σε 311 εκατ. ευρώ, με ετήσια άνοδο 33%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 85 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12% σε ετήσια βάση, λόγω της επιβάρυνσης από την κατά 66% άνοδο του εξόδου των προβλέψεων. Τα καθαρά έσοδα του ομίλου Πειραιώς από τις δραστηριότητες εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 20%.

source: capital.gr

No comments:

Share |