Friday, May 21, 2010

Η ΕΤΕ τα ADRs και ο «φόβος»…εξαγοράς!


Η ΕΤΕ τα ADRs και ο «φόβος»…εξαγοράς!



Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε μήπως και κάποιος… «αόρατος εχθρός» χτίζει μεγάλο ποσοστό στην Εθνική μέσω των ADRs αποφασίσαμε να ψάξουμε την υπόθεση σε βάθος για να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα:

Το συμπέρασμα μας είναι ότι προκλήθηκε μπόλικος θόρυβος και φημολογία για το.. τίποτα.

Και εξηγούμε:

Πρώτον, ο συνολικός αριθμός των ADRs που κυκλοφορούν σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντιστοιχεί συνολικά στο ποσοστό που ανακοίνωσε η Bank Of New York Mellon, δηλαδή σε μόλις 5,25% των μετοχών της Εθνικής (σ.σ. πέντε ADRs αντιστοιχούν σε μια μετοχή)

Διότι η συγκεκριμένη τράπεζα είναι ο μοναδικός θεματοφύλακας για τα ADRs της ΕΤΕ στο NYSE.

Δεύτερον, η ΒΟΝΥ δεν είναι «θεματοφύλακας» με την συνηθισμένη έννοια της λέξης, καθότι τα ADRs δεν είναι συνηθισμένες μετοχές. Για την ακρίβεια είναι «καταθετήρια» έγγραφα που αντιστοιχούν σε μετοχές της ΕΤΕ. Και οι μετοχές αυτές είναι κατατεθειμένες στη συγκεκριμένη τράπεζα, όπως προβλέπει ο αμερικανικός νόμος για τα ADRs.

Πρόκειται, για όσους το θυμούνται, για την ίδια περίπου διαδικασία που προέβλεπαν τα περίφημα «Ελληνικά Πιστοποιητικά», τα λεγόμενα «ΕΛ.ΠΙΣ», που είχε οραματιστεί ο Θεόδωρος Καρατζάς, ώστε να εισαχθούν στο ΧΑ μετοχές εταιριών από τα Βαλκάνια, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

.
Γι αυτό λοιπόν και η ΒΟΝΥ δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει ανακοινώσεις. Διότι δεν κατέχει τις μετοχές για ίδιο λογαριασμό, αλλά ως θεματοφύλακας όλων των μετοχών που αντιστοιχούν στα ADRs τα οποία κατέχουν οι επενδυτές. Που είναι βεβαίως πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους.

Επιπρόσθετα πρέπει να σημειώσουμε ορισμένα δεδομένα με ιδιαίτερη σημασία:

Πρώτον και κυριότερο: Υπάρχει μέγιστος αριθμός ADRs που μπορούν δυνητικά να κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές, αυτός ο αριθμός, ΣΥΝΟΛΙΚΑ ως ποσοστό, είναι σήμερα κάτι λιγότερο από το 10% των μετοχών της ΕΤΕ.

Στην πράξη όμως είναι ακόμη μικρότερος, καθώς οι τυχόν ακυρώσεις ADRs λόγω πώλησης συναθροίζονται σε αυτό το όριο, οπότε ενδεχομένως θα πρέπει και να αυξηθεί το όριο για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που έχουν αυτή την περίοδο τα ADRs της ΕΤΕ στις ΗΠΑ.

Ζήτηση που προκύπτει καθώς αρκετοί ξένοι επενδυτές προτιμούν να επενδύουν στην ΕΤΕ μέσω του αμερικανικού χρηματιστηρίου και με υπερατλαντική θεματοφυλακή, λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Δεύτερον, ακόμη κι αν υποθέσουμε θεωρητικά ότι κάποιος επενδυτής αποφάσιζε να αγοράσει ΟΛΑ αυτά τα ADRs, (διότι πρακτικά δεν έχει λόγο να το κάνει έτσι και να μην αγοράσει μετοχές από την Αθήνα, αν θέλει τόσο μεγάλο ποσοστό), τότε προφανώς θα πίεζε ανοδικά και την τιμή τους.

Αμέσως μετά δε, θα έπρεπε να κάνει σχετική ανακοίνωση, ακριβώς όπως και κάθε άλλος κάτοχος ικανού αριθμού μετοχών της ΕΤΕ, που να ξεπερνούν δηλαδή ως ποσοστό το 5%.

Τρίτον, ακόμη κι αν κάποιος αποκτήσει ποσοστό της ΕΤΕ άνω του 5% είτε μέσω μετοχών, είτε μέσω ADRs είτε και συνδυαστικά, για να μπορέσει να εξασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που του αναλογούν, θα πρέπει να πάρει πρώτα σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κι αυτό καθώς καμία οντότητα δεν μπορεί να είναι σημαντικός μέτοχος ελληνικής τράπεζας, χωρίς την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τελευταίο που πρέπει να ειπωθεί, είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια, ΔΕΝ γίνονται «επιθετικές εξαγορές» τραπεζών, από άλλες τράπεζες, με ελαχιστότατες -κι όχι επιτυχημένες- εξαιρέσεις.

Πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για μια τράπεζα σαν την ΕΤΕ που δεν είναι απλώς μια μεγάλη τράπεζα αλλά έχει και σαφή κρατική διασύνδεση.

Αυτά τα ολίγα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο….

source: euro2day.gr

No comments:

Share |