Friday, June 13, 2008

Θύμα short sellers το Tosca Fund

Θύμα short sellers το Tosca Fund


Θύμα σπεκουλαδόρων έπεσε το Tosca Fund Asset Management LLP – ένας εκ των μεγαλύτερων μετόχων της Marfin Popular Bank – εν μέσω έντονων φημών στην αγορά του Λονδίνου ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Οι φήμες έφεραν το ταμείο, ένα από τα μεγαλύτερα στο Λονδίνο, να προγραμματίζει ρευστοποιήσεις επενδύσεων του ύψους £4 δις. για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του δυσκολίες. Οι μετοχές εταιρειών στις οποίες έχει σημαντική συμμετοχή το fund όπως η Aberdeen Asset Management, Royal Bank of Scotland, Redrow, και Taylor Wimpey δέχθηκαν την Τετάρτη έντονες πιέσεις στην αγορά του Λονδίνου από short sellers, χάνοντας μέχρι και το ένα πέμπτο της αξίας τους.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Τύπο, που έδωσε σημαντική κάλυψη στο θέμα, ο ιδρυτής του fund, Martin Hughes, διέψευσε την Τετάρτη τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά κάνοντας λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια παράνομης χειραγώγησης της αγοράς». «Γνωρίζουμε τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εντελώς λανθασμένες» είπε. Πρόσθεσε ότι το Tosca έχει εξαιρετικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις και ότι είναι βέβαιο για το μέλλον του.

Hedge funds όπως το Tosca δανείζονται σημαντικά κεφάλαια έναντι των επενδύσεων τους, με αποτέλεσμα να δέχονται μεγάλες πιέσεις από πιστωτές όταν προκύπτουν φήμες ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πιέσεις τα funds αναγκάζονται να πωλούν μέρος του χαρτοφυλακίου τους με μη ιδανικούς όρους. Υπό κάποιες συνθήκες αυτό δημιουργεί φαύλο κύκλο απωλειών που οδηγεί σε ταχεία κατάρρευση τους.

Μετά από τις διευκρινίσεις του ιδρυτή του Tosca Fund, οι μετοχές των εταιρειών στις οποίες έχει μεγάλες τοποθετήσεις ανέκαμψαν σημαντικά. Το Fund φέρεται να χάνει 15-17% της αξίας του από την αρχή του έτους.

Ταμείο που υπάγεται στο Tosca Fund έχει γύρω στο 3% ή 24 εκ. μετοχές της Marfin Popular Bank και είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας μετά το Dubai. Είναι μέτοχος της Τράπεζας από τον Φεβρουάριο του 2006, όταν απέκτησε ποσοστό 8,18% από την HSBC. Ποσοστό 9,98% είχε αποκτήσει η Marfin Financial Group, το οποίο πουλήθηκε αργότερα στο Dubai Financial Group.

Η μετοχή της Marfin Popular έκλεισε χθες στα €5,06, κοντά στο χαμηλότερο σημείο του έτους. Από τις 3 Ιουνίου η μετοχή της Marfin έχασε 10%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |