Monday, March 3, 2008

Kίνδυνος η αγορά να μείνει κλειστή μέχρι τη Τετάρτη - Βολές Καπράλου σε Γκαργκάνα

Kίνδυνος η αγορά να μείνει κλειστή μέχρι τη Τετάρτη - Βολές Καπράλου σε Γκαργκάνα

Ούτε σε κρίσιμες πολιτικές για την ιστορία του τόπου καταστάσεις δεν έμεινε κλειστό το Χ.Α. και κινδυνεύει να μείνει κλειστό για δυό μέρες τώρα, που οι αγορές βρίσκονται στη πιο κρίσιμη καμπή τους. Ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιο, δεν έκρυψε σε δηλώσεις του τον εκνευρισμό του. Μίλησε για "χτύπημα κάτω από τη ζώνη που δέχεται το Χ.Α.", υποννοώντας την Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση να πραγματοποιεί τις χρηματικές εκκαθαρίσεις σε κάθε περίπτωση και συγκυρία, λειτουργώντας ακόμα και με προσωπικό ασφαλείας!

Ο κ. Καπράλος είπε ακόμα ότι το Χ.Α., αν παραμείνει κλειστό τη Τρίτη και τη Τετάρτη, δηλαδή για δύο μέρες, θα χάσει τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, θα χάσει κομμάτι της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητάς του.

Σημειώνεται, ότι οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας διαφωνούν με το ασφαλιστικό, καθώς δεν θέλουν το ταμείο τους να υπαχθεί στο ΙΚΑ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για πολιτικές παραμέτρους στο θέμα, που συνδέονται με την ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα...


Το black out

Από το πρωί (10:52) καταγράφθηκαν προβλήματα στο σύστημα αυτόματων συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ) και πολλά τερματικά που χρησιμοποιούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες ήταν εκτός λειτουργίας.

Στελέχη εταιρειών επικοινωνώντας με το «R» διαμαρτυρήθηκαν για το πρόβλημα τονίζοντας πως δεν είναι πρώτη φορά που παρατηρούνται προβλήματα στις συναλλαγές όταν η αγορά έχει έντονες διακυμάνσεις.

Το πρόβλημα στη συνέχεια έγινε εντονότερο με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι συναλλαγές. Το ΧΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενημερώνει ότι λόγω τεχνικού προβλήματος στην διασυνδεσιμότητα της εφαρμογής ΟΡΑΜΑ προχωρά σε προσωρινή αναστολή του συστήματος.

Ο Σπύρος Καπράλος ανέφερε: Η αγορά σταμάτησε επειδή υπήρχε πραγματικό τεχνικό πρόβλημα και σε συνδυασμό με το πρόβλημα στην ΗΔΑΤ και όχι επειδή το κλίμα είναι άσχημο διεθνώς.

Ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε στις 4.022,28 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,68%. Λόγω του προβλήματος που παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά, δεν ξεκίνησε κανονικά και η συνεδρίαση στο ΧΑΚ.

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται στο Χ.Α... Τί σημαίνει αυτό; Ότι ενώ η spot αγορά δεν λειτουργεί, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Παραγώγων γίνονται! Όπως, βεβαίως, μπορεί να εικάσει κανείς και over the count πράξεις...

Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα έχει ανακύψει και στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές στην ΗΔΑΤ, με κίνδυνο να μην μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί στο ευρωσύστημα των ομολόγων μέσω του συστήματος TARGET με ενδεχόμενο ακόμα και τη δημιουργία προβλήματος συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Λόγω της κατάληψης, για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα των υπαλλήλων της ΤτΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκεται μόνο ο διευθυντής της διεύθυνσης, κ. Μιχαλόπουλος.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ομαλοποιήθηκαν στις 14.40.

Εξωχρηματιστηριακές

Ενώ σήμερα, η απεργία των εργαζομένων στη Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία, σημειωτέον, είναι προγραμματισμένη ως τις 5/3, δηλαδή, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, κόντευε να αφήσει την αγορά χωρίς συνεδρίαση στο Χ.Α., οι ξένοι, σα να μη συμβαίνει τίποτα, συνέχισαν απτόητοι τις πράξεις τους εξωχρηματιστηριακά.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι τιμές που πραγματοποιήθηκαν πριν την επανέναρξη των συναλλαγών στις over the count πράξεις, ήταν ελαφρώς αυξημένες, σε σχέση με τις τελευταίες στο Χ.Α., πριν από τη «κατάρρευση» του ΟΑΣΗΣ.

Αναλυτικότερα, τα περισσότερα κομμάτια εξωχρηματιστηριακά, είχαν γίνει στην Τράπεζα Κύπρου.

Είχαν διακινηθεί 100 χιλιάδες τεμάχια, στα 8 ευρώ, ενώ στο Χ.Α., πριν τη διακοπή των συναλλαγών είχαν αλλάξει χέρια 313 χιλιάδες, με τελευταία τιμή, τα 7,76 ευρώ.

Στην Alpha Bank είχαν διακινηθεί 38.602 τεμάχια, στα 19,46 ευρώ, με τον όγκο στο Χ.Α. πριν τη διακοπή, στις 96.437 τεμάχια, στα 19,86 ευρώ.

Στην Eurobank, είχαν διακινηθεί 22.603 τεμάχια, στα 18,40 ευρώ, με τον όγκο στο Χ.Α. στις 77 χιλιάδες, στα 18,38 ευρώ.

Στην ΕΤΕ είχαν διακινηθεί περίπου 30 χιλιάδες τεμάχια, στα 36 ευρώ, ενώ στο Χ.Α. ο όγκος των συναλλαγών ήταν μεγάλος στις 407 χιλιάδες τεμάχια, με την τελευταία τιμή στα 35,20 ευρώ.

Στον ΟΠΑΠ είχαν διακινηθεί over the count 40.300 τεμάχια, στα 21 ευρώ, με τον όγκο στο Χ.Α. στις 76.686 τεμάχια, στα 20,9 ευρώ.

Τέλος, στον ΟΤΕ είχαν γίνει OTC 29.473, στα 18,20 ευρώ, με τις πράξεις στο Χ.Α., να παραπέμπουν σε 95.742 τεμάχια, στα 18,10 ευρώ.

Αγορά


Δεκαέξι μήνες πίσω γύρισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε μία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μετ εμποδίων.

Το πρόβλημα στο ΟΑΣΗΣ, σε συνδυασμό με την απεργία των υπαλλήλων στη Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, δεν θέλουν το ασφαλιστικό ταμείο τους να υπαχθεί στο ΙΚΑ), είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης σχεδόν από την έναρξη των συναλλαγών μέχρι τις τρεις παρά τέταρτο το μεσημέρι.

Το διάστημα που μεσολάβησε οι over the count συναλλαγές έδιναν κι έπαιρναν και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες, από τις τελευταίες, πριν τη διακοπή της συνεδρίασης, τιμές.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε να κάνει χαμηλά στις 4.019 μονάδες, για να επανέλθει λίγο ψηλότερα από τα χαμηλά και να κλείσει στις 4.053,06 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,93%. Ίδιο κλίμα επικρατεί και στην Ευρώπη.

Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,25%, ο Cac στο Παρίσι κατά 0,96% και ο Dax στη Φραγκφούρτη κατά 1,60%.

Νευρικότητα επικρατεί τη Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες 0,26%, ενώ S&P και Nasdaq, διαπραγματεύονται ελαφρώς σε θετικό πεδίο.

Τα μάκροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δεν είναι για έναν ακόμα μήνα ικανοποιητικά. Παρατηρείται συρρίκνωση στο δείκτη μεταποίησης, ενώ μειωμένες εμφανίζονται οι κατασκευαστικές δαπάνες.

Επιπρόσθετα, η τιμή του χρυσού προσεγγίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα 1.000 δολάρια ανά ουγγιά και το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει τα 103 δολάρια το βαρέλι.

Στην Αθήνα, η πλειοψηφία των μετοχών υποχώρησε, 184, έναντι 36 που ενισχύθηκαν και 40 που παρέμειναν αμετάβλητες. Ο συνολικός τζίρος ήταν υποτονικός εξαιτίας των διακοπών που πρατηρήθηκαν στις συναλλαγές τη Δευτέρα, αγγίζοντας τα 297,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

Κάθετες ήταν οι απώλειες για μία ακόμα φορά στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, που υποχώρησε κατά 7,71%, στα 7,42 ευρώ με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια.

Απώλειες 5,57% σημείωσε η μετοχή της Marfin Popular, στα 6,10 ευρώ, κατά 3,88% υποχώρησε η Alpha Bank, στα 19,32 ευρώ με 1,152 εκατ. τεμάχια, κατά 3,775 υποχώρησε η Eurobank, στα 18,38 ευρώ με 893 χιλιάδες τεμάχια και κατά 2,83% η Πειραιώς, στα 19,20 ευρώ με 760 χιλιάδες τεμάχια.

Περιορισμός των αρχικών απωλειών παρατηρήθηκε στη μετοχή της ΕΤΕ, που από τα χαμηλά των 34,90 ευρώ έκλεισε στα 35,70 ευρώ, με πτώση 1,38% και όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια. ΔΕΗ, ΕΧΑΕ Coca Cola και ΟΤΕ ήταν οι μετοχές του 20άρη που έκλεισαν σε θετικό πεδίο.

Κάθετη πτώση σημειώθηκε στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με απώλειες 2,21%, στα 21,20 ευρώ, στην Ιντραλότ κατά 2,42%, στα 12,10 ευρώ, στο Μυτιληναίο που υποχώρησε κατά 3,97%, στα 9,68 ευρώ, το Τ.Τ. έφτασε σε νέα χαμηλά, στα 9,68 ευρώ, ο Τιτάνας άγγιξε τα 28 ευρώ και η Jumbo, βρέθηκε στα 17,10 ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |