Tuesday, December 7, 2010

Moody΄s: Στα €4 δισ. η δυναμική των covered bonds στην Κύπρο


Moody΄s: Στα €4 δισ. η δυναμική των covered bonds στην Κύπρο

Στα 4 δισ. ευρώ εκτιμά τη δυναμική της αγοράς καλυμμένων ομολόγων στην Κύπρο η Moodys, με αφορμή την έγκριση από την κυβέρνηση της χώρας του νομοσχεδίου για τα καλυμμένα ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αποδειχθεί θετικό για τις κυπριακές τράπεζες καθώς θα ενισχύσει τα έκτακτα εργαλεία ρευστότητας και/ή θα αυξήσει τα επιλέξιμα εχέγγυα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο νόμος για τα καλυμμένα ομόλογα ανοίγει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, διευρύνει τη δυναμική επενδυτική βάση για τις κυπριακές τράπεζες, δεδομένου του τυπικά χαμηλότερου πιστωτικού ρίσκου για τα καλυμμένα ομόλογα.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα η Moodys δεν αναμένει ότι το νομοσχέδιο θα περιορίσει τις πιέσεις στα επιτόκια καταθέσεων και κατ΄επέκταση τα επιτόκια δανεισμού.

Αυτά τα επιτόκια βρίσκονται περίπου στις 200 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι τα υπόλοιπα στην ΕΕ και κινούνται από τον ανταγωνισμό από θυγατρικές και υποκαταστήματα ξένων τραπεζών και συνεταιρικών πιστωτικών ιδρυμάτων (CCIs).

Μια οδηγία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μεταγενέστερα θα ακολουθήσει την εφαρμογή του νόμου να παρέχει ξεκάθαρους κανόνες και guidance για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων, μεταξύ των οποίων ένας προσδιορισμός της επάρκειας και της ποιότητας των καλυμμένων αποθεματικών.

Η Moodys εκτιμά ότι τα δάνεια που επιλέγονται για τα καλυμμένα αποθεματικά, κυρίως θα προέρχονται από στεγαστικά δάνεια, αν και σε μικρότερο βαθμό μπορεί να χρησιμοποιηθούν ναυτικά δάνεια, και εμπορικών ακινήτων.

Θεωρεί ότι η οδηγία της κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα καθορίσει μια μέγιστη αξία καλυμμένων ομολόγων που συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις δεξαμενές καλυμμένων αποθεματικών ως ποσοστό επί τοις εκατό της συνολικής αξίας των assets ενός οργανισμού και του λόγου δάνειο/αξία των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων που θα επιτρέπονται.

Εκτιμά δε ότι οι πρώτες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων θα έλθουν στις αρχές του β΄ τριμήνου του 2011, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, με τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κλάδο να είναι οι πρώτες που θα εκδώσουν.

«Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου. Ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης της MPB με την Marfin Egnatia Bank Ελλάδος, το νομοσχέδιο για τα καλυμμένα ομόλογα μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει μια ήπια μεταφορά του υφιστάμενου προγράμματος καλυμμένων ομολόγων της τελευταίας, στο κυπριακό νομικό πλαίσιο.

Συνολικά καταλήγει ότι το νομοσχέδιο για τα καλυμμένα ομόλογα θα φέρει την επιθυμητή στήριξη στη θέση ρευστότητας και χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών λιανικής.



source: capital.gr

No comments:

Share |