Thursday, August 2, 2012

Επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Γερμανίας η Standard & Poor΄s

Επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Γερμανίας η Standard & Poor΄s

Σιγκαπούρη (Dow Jones) – Η Standard & Poor’s Ratings Services επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Γερμανίας με σταθερές προοπτικές, επισημαίνοντας την ικανότητα της χώρας να απορροφά μεγάλα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ. Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναδεικνύει την ανταγωνιστική οικονομία του κράτους, την ισχυρή θέση της ως εξωτερικού πιστωτή και τα επιτεύγματά της στη δημοσιονομική πολιτική, καθώς και τη σχετικά ισχυρή ανάκαμψη από το 2010.


 Ωστόσο, τόνισε πως αναμένει η εγχώρια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί γύρω στο 1% για το 2012 και 2013 από το μέσο όρο του 3% το 2010 και το 2011, και να αυξηθεί οριακά μόλις στα επόμενα έτη, με την εγχώρια κατανάλωση πιθανότατα να ανακάμψει ήπια μόνο, δεδομένης της σύσφιξης των δημοσιονομικών πολιτικών των κυβερνήσεων και της κρίσης της ευρωζώνης που βαραίνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η S&P προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Γερμανίας θα διαμορφωθεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2012, σταθερό σε σχέση με το 2011, και να υποχωρεί σταδιακά περαιτέρω μετά από αυτό, ενώ η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλότερα του 80% μέχρι το 2013 και θα υποχωρήσει στο 77% το 2015.

«Αν και το χρέος της Γερμανίας είναι υψηλότερο από κάποιες άλλες χώρες με ΑΑΑ αξιολόγηση, θεωρούμε ότι η ευέλικτη και η πολυποίκιλη δόμηση της οικονομίας της καθώς και η φθηνή πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης, τη φέρνουν σε καλύτερη θέση από ό,τι πολλές από τις άλλες χώρες με την ίδια αξιολόγηση», αναφέρει ο οίκος. Προσθέτει ακόμη ότι αν και οι υποχρεώσεις της που συνδέονται με τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης μπορούν πιθανώς να οδηγήσουν υψηλότερα το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά περίπου 10%, αυτό δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση.

source: capital.gr
Share |