Thursday, August 2, 2012

Χαμηλώνει το outlook για την οικονομία η Fed

Χαμηλώνει το outlook για την οικονομία η Fed

Την ετοιμότητά της να δράσει για την ενίσχυση της οικονομίας τονίζει στην ανακοίνωσή της η Federal Reserve των ΗΠΑ αποφεύγοντας ωστόσο προς το παρών να προβεί στην ανάληψη επιπλέον μέτρων. Ειδικότερα, έντεκα από τους δώδεκα αξιωματούχους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0%-0,25%. Παράλληλα η Fed αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως σχεδιάζει να κρατήσει τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού "σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα" τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014, φράση που επαναλαμβάνει από τον Ιανουάριο.

«Η επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις πληροφορίες για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις και θα παράσχει επιπρόσθετη διευκόλυνση όπως χρειάζεται για την προώθηση μίας ισχυρότερης ανάκαμψης και βιώσιμης βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας σε ένα περιβάλλον σταθερών τιμών,» αναφέρει η ανακοίνωση της FOMC. Τα στελέχη της Fed τονίζουν πως η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, επισήμανση που αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου στην οποία έκαναν λόγο για μέτρια επέκταση. Σε συνάρτηση με το καταστατικό και την αποστολή της, η Επιτροπή επιδιώκει να προωθήσει τη μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να περιμένει μετριοπαθή ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα και πολύ σταδιακή επιτάχυνση. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένει αργή υποχώρηση της ανεργίας σε επίπεδα που η Επιτροπή θεωρεί συμβατά με την διπλή αποστολή της.

«Οι περιορισμοί στις διεθνείς αγορές συνεχίζουν να θέτουν σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους στο οικονομικό outlook,» αναφέρει η Fed προσθέτοντας πως ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα κινηθεί σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που κρίνει ως συμβατό με τη διπλή της αποστολή. Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, Elizabeth A. Duke, Dennis P. Lockhart, Sandra Pianalto, Jerome H. Powell, Sarah Bloom Raskin, Jeremy C. Stein, Daniel K. Tarullo, John C. Williams και Janet L. Yellen. Κατά της δράσης ψήφισε ο Jeffrey M. Lacker, ο οποίος είναι αντίθετος στη δέσμευση για τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, η Fed αναφέρει πως θα συνεχίσει έως το τέλος του έτους το πρόγραμμα Operation Twist με το οποίο επεκτείνει τη μέση διάρκεια ωρίμανσης των χρεογράφων της.

source: capital.gr
Share |