Saturday, November 28, 2009

ING: Αύξηση μ/κ


ING: Αύξηση μ/κ


Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με μεγάλο discount προκειμένου να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, προχωρεί η ING σε μία προσπάθεια να αποπληρώσει μεγάλο μέρος της κρατικής βοήθειας, που έχει λάβει.

Ο ολλανδικός τραπεζικός και ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο κατά 7,5 δισ. ευρώ εκδίδοντας 1,7 δισ. νέες μετοχές σε τιμή 4,24 ευρώ η μετοχή.

Η τιμή της έκδοσης είναι 52% χαμηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχή της ING την Πέμπτη (8,92 ευρώ), γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο ντόμινο κλυδωνισμών, που προκάλεσε η κρίση του Ντουμπάι.

Είναι επίσης 37,3% χαμηλότερη σε σχέση με τη θεωρητική τιμή ΤERP. Με μεγάλο discount έχουν όμως γίνει οι περισσότερες εκδόσεις μετοχών από τραπεζικούς ομίλους το τελευταίο διάστημα. Στην πρόσφατη έκδοση μετοχών του βρετανικού τραπεζικού Lloyds το discount TERP ήταν 38,6%, ενώ στην έκδοση της σουηδικής Swedbank το Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 40,6%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την όποια αναστάτωση στις αγορές η έκδοση θα είναι ιδιαίτερα επιτυχής και η ING θα καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια, που επιθυμεί. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε να κάνουμε με την όγδοη μεγαλύτερη έκδοση δικαιωμάτων μετοχών παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Στόχος του ολλανδικού κολοσσού είναι να επιστρέψει στο κράτος 5 δισ. ευρώ συν 950 εκατ. ευρώ σε τόκους από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ, που έχει λάβει. Υπενθυμίζεται ότι η ING είχε ένα πολύ καλό οικονομικό τρίτο τρίμηνο. Εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 499 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 478 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

naftemporiki

No comments:

Share |