Saturday, November 28, 2009

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός- Κέρδη 2,4% εβδομαδιαία


Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός- Κέρδη 2,4% εβδομαδιαία

Με απώλειες έκλεισε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σε μία συνεδρίαση που έληξε νωρίτερα, λόγω της «Black Friday», μέρα κατά την οποία ξεκινά επίσημα η χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο. Ενδοσυνεδριακά ο χρυσός έφτασε για μία ακόμα φορά σε νέο ιστορικό υψηλό, «αγγίζοντας» τα 1.195,13 δολάρια, διαγράφοντας προς στιγμήν τις μικρές χθεσινές της απώλειες, καθώς οι επενδυτές επεδίωξαν ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Ντουμπάι για καθυστέρηση της αποπληρωμής των χρεών του.Ωστόσο, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κατάγραψε πτώση 1,1% στα 1.174,20 η ουγγιά, κατοχυρώνοντας τα κέρδη του, καθώς επηρεάστηκε από το ρευστό κλίμα που επικρατεί στη Wall και την ανάκαμψη του δολαρίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 2,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει άνοδο 14% από τα τέλη του Οκτώβρη, ενώ από την αρχή του έτους, αύξηση 34%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια και οι μεμονωμένοι αγοραστές οδεύουν να προστατεύσουν εαυτούς από μια πιθανή υποτίμηση του νομίσματα και τον πληθωρισμό.

Ενισχύεται σήμερα το δολάριο καθώς η κρίση που προκάλεσε η αναστολή πληρωμών της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας του Ντουμπάι στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια. Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4890 δολάρια από το επίπεδο των 1,5019 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4918 δολάρια.

reporter.gr

No comments:

Share |