Friday, January 29, 2010

Αλμούνια: Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα


Αλμούνια: Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα


Κατηγορηματικά διέψευσε ο επικεφαλής Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

«Όχι, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει… Στην ευρωζώνη δεν υφίσταται χρεοκοπία», δήλωσε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Καμία πιθανότητα. Επειδή είναι τρελό να προσπαθεί να λύσει κανείς τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία εκτός της ευρωζώνης».

Ο κ. Αλμούνια είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει ειδικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, αν και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι τακτικές μηνιαίες συστάσεις για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών.

«Είναι ένα συνηθισμένο αναλυτικό έγγραφο, που συντάσσεται κάθε μήνα. Δεν έχουμε σχέδιο Β. Στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο Α», επισήμανε αναφερόμενος στα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

Στις 382 μ.β. το spread 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς Bund υποχωρούσε την Παρασκευή, με τους traders να επικαλούνται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ φέρεται να δήλωσαν ότι η Ελλάδα πιθανόν να λάβει έκτακτη στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Κομισιόν ως ύστατη λύση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα αυτή παρά τις διαψεύσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας την Πέμπτη.

Το spread συρρικνωνόταν στις 379 μονάδες βάσης, μετά το κλείσιμο κοντά στις 396 μονάδες βάσης αργά την Πέμπτη, κάτω από το νέο ιστορικό υψηλό των 405 μονάδων βάσης.

«Γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα»

Σε αντίθεση αυτούς που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μεμονωμένο γεγονός, η εφημερίδα Financial Times βλέπει τη χώρα μας ως μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος στο χώρο των επενδύσεων που αποτελεί άμεσο επακόλουθο της διεθνούς οικονομικής κρίσης: η διόγκωση των δημοσιονομικών στα ανεπτυγμένα κράτη τα έτη 2008-2009 είναι αποτέλεσμα αυτής και παίζει ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των αποτιμήσεων σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα προβλήματα χρέους της χώρας δεν πρόκειται να λυθούν εάν δεν καταβληθεί ριζική και συνεπής προσπάθεια από πλευράς κυβερνώντων. Δεδομένων, όμως, των αρχικών συνθηκών (ύψους και διάρκεια του χρέους) και του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου (που στηρίζεται στην εξάρτηση από το ευρώ [EUR=X] ), η μεταρρύθμιση είναι δύσκολη και ανεπαρκής.

Χωρίς τη σημαντική βοήθεια των ξένων, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης θα πυροδοτήσουν κοινωνικοπολιτικές αναταραχές, προειδοποιούν οι FT. Η εξωτερική βοήθεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής υλοποίησης των πολιτικών στο εσωτερικό της χώρας και πρέπει να είναι έγκαιρη και ορθώς σχεδιασμένη.

naftemporiki

No comments:

Share |