Friday, January 29, 2010

Ευρωζώνη: Στο 10% η ανεργία το Δεκέμβριο


Ευρωζώνη: Στο 10% η ανεργία το Δεκέμβριο



Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στις 16 χώρες της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο διαμορφούμενο ωστόσο σε επίπεδο μικρότερο των εκτιμήσεων γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως οι επιχειρήσεις επιβράδυναν το ρυθμό περικοπών στο κόστος λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, αυξήθηκε στο 10%, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 1999, καθώς το ποσοστό του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και στο 9,9%. Η Eurostat στις αρχικές εκτιμήσεις της για το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο έκανε λόγο για ποσοστό της τάξης του 10%.

Το μέγεθος του Δεκεμβρίου ήταν μικρότερο των εκτιμήσεων καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση της ανεργίας στο 10,1%.

Το χαμηλότερο των εκτιμήσεων ποσοστό στηρίζει της άποψη πως η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να επεκτείνεται έχοντας πλέον βγει από πέντε τρίμηνα ύφεσης το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εξετάζει τρόπους απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας και σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για το βασικό επιτόκιο με τις εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρησή του στο 1%.


Όσο αφορά ξεχωριστές χώρες, η ανεργία παρέμεινε σταθερή το Δεκέμβριο στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία διατηρήθηκε στο 7,5% ενώ στη Γαλλία παρέμεινε στο 10%. Στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,5% ενώ στην Ισπανία αυξήθηκε στο 19,5%

από 19,4%.


Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στους 15,763 εκατ. ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε οριακή άνοδο στος 23,012 εκατ.


capital.gr

No comments:

Share |