Friday, January 29, 2010

Ινδία: Ο μεγάλος νικητής της μάχης Google-Κίνας;


Ινδία: Ο μεγάλος νικητής της μάχης Google-Κίνας;


Σε περίπτωση που σας ξέφυγε, διαβάστε τη στήλη του συναδέλφου μου William Pesek Jr σχετικά με τη μάχη μεταξύ της Google και της Κίνας. Υποστηρίζει πως μεγάλος ωφελημένος θα μπορούσε να είναι η Ινδία. Γράφει ο Pesek: «η Κίνα θα πρέπει να ανησυχήσει για το εργαλείο με τη μεγαλύτερη επίδραση στο διαδίκτυο παρακάμπτοντας την οικονομία της ύψους 4,3 τρισ. δολαρίων και 1,3 δισ. ανθρώπους - και για την πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλοι κολοσσοί της Silicon Valley.

Στελέχη σε πολυεθνικές εταιρείες που ήθελαν τη διαφοροποίηση των επενδύσεων τους μακριά από την Κίνα, τώρα μπορεί να επισπεύσουν τη διαδικασία." Όσον αφορά την Ινδία, η χώρα" έχει ιστορικό στην καινοτομία και διεθνείς ανταγωνιστικές εταιρείες που δε διαθέτει η Κίνα. Η Ινδία έχει επίσης πολύ πιο εξελιγμένους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Και η προθυμία της Κίνας να αφήσει τη Google να φύγει λειτουργεί υπέρ του πλεονεκτήματος της Ινδίας σε αυτούς τους τομείς." Οι δισεκατομμυριούχοι της Ινδίας, προσθέτει," πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους με χαρά, καθώς οι ηγέτες της Κίνας κάνουν ένα ακριβό λάθος." Διαβάστε το όλο θέμα εδώ.

Δεν είμαι βέβαιος όμως ότι η Κίνα θα υποφέρει πολύ από μια έξοδο του Google. Ο Pesek ορθώς επισημαίνει ότι ένας κόσμος που οδηγείται από τη ροή της γνώσης, είναι "ζωτικής σημασίας να παραμείνει εναρμονισμένος με τις τελευταίες εξελίξεις σε κάθε τομέα. Μόνο τότε μπορούν οι καινοτόμοι να συγχρονιστούν με τις διεθνείς επιχειρήσεις και τα χρηματοοικονομικά και να δημιουργήσουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας που απαιτούνται για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

"Χωρίς το Google.cn, θα είναι σε θέση οι Κινέζοι καινοτόμοι να το κάνουν αυτό; Νομίζω ναι. Ακόμη και αν το Google κλείσει το κινέζικο site του – που είναι ελάχιστα δημοφιλές σε σχέση με το Baidu ούτως ή άλλως - το πραγματικό site της Google, το αγγλόφωνο, από το οποίο τόσοι πολλοί από εμάς εξαρτόμαστε κάθε μέρα, θα συνεχίσει να υπάρχει. Η Κίνα είναι απίθανο να το κόψει. Οι λογοκριτές θα συνεχίσουν απλώς να ψάχνουν τα αποτελέσματα αναζήτησης για θέματα ταμπού, όπως το Falun Gong και τον Dalai Lama.

Ο Pesek γράφει ότι η Κίνα, σε αντίθεση με την Ινδία, στερείται «ενός αυξανόμενου ρόστερ τοπικών ‘μαγαζιών’ που βασίζονται στη γνώση και την τεχνολογία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ωθώντας τη χώρα ψηλότερα και εμπνέοντας τους νέους να γίνουν οι επόμενοι Bill Gates. "΄Εχει κάποιο δίκιο. Παρά τα χρόνια της προσπάθειας, καμιά κινεζική εταιρεία δε μπορεί να πλησιάσει τις ινδικές υπερδυνάμεις υπηρεσιών λογισμικού Infosys, TCS και Wipro.

Η Κίνα τα πάει αρκετά καλά σε άλλους τομείς, με εταιρείες όπως τις ZTE και Huawei να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο στα κινητά και στον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, τις Shanda και NetEase στο online gaming και την Alibaba στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πολλοί επίδοξοι κινέζοι καινοτόμοι επιχειρηματίες ψάχνουν για έμπνευση στον Jack Ma, τον πρώην καθηγητή αγγλικών που ίδρυσε την Alibaba και σε μόλις λίγο περισσότερο από δέκα χρόνια έχει χτίσει μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση ύψους 11,5 δισ. δολαρίων.

capital.gr

No comments:

Share |