Friday, January 29, 2010

ΗΠΑ: Στο 5,7% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Στο 5,7% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2009, με την αμερικανική οικονομία να συμπληρώνει δύο διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης.

Το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 5,7% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη του 2003.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% το δ΄ τρίμηνο.

Το αμερικανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε 2,2% το γ΄ τρίμηνο του 2009.

Για το σύνολο του 2009 το ΑΕΠ υποχώρησε 2,4%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1946. Το αμερικανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,4% το 2008 και 2,1% το 2007.

Οι καταναλωτικές δαπάνες συνέβαλαν 1,44 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου. Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν τη μεγαλύτερη συνιστώσα στο ΑΕΠ, η λεγόμενη ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2% το δ΄ τρίμηνο, από αύξηση 2,8% το γ΄ τρίμηνο όταν "έτρεχε" το πρόγραμμα απόσυρσης για αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΑΕΠ ωστόσο οφείλεται στην ανασύσταση των εξαιρετικά μειωμένων αποθεμάτων που συνέβαλε 3,4 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ.

Οι ομοσπονδιακές δαπάνες σημείωσαν οριακή άνοδο 0,1% το δ΄ τρίμηνο μετά από άλμα 8,0% το προηγούμενο τρίμηνο.

Θετική συμβολή είχε το διεθνές εμπόριο, με τις εξαγωγές να σημειώνουν άλμα 18,1% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10.5%.

Οι επιχειρηματικές δαπάνες ενισχύθηκαν 2,9% το δ΄ τρίμηνο από πτώση 5,9% το γ΄ τρίμηνο.

capital.gr

No comments:

Share |