Tuesday, December 13, 2011

Εκρηκτική ανάπτυξη 8,2% για την Τουρκία το γ΄τρίμηνο


Εκρηκτική ανάπτυξη 8,2% για την Τουρκία το γ΄τρίμηνο


Τη φήμη της ως αναδυόμενη τίγρη της Ευρασίας φαίνεται να επιβεβαιώνει η Τουρκία, όπου η εκρηκτική ανάπτυξη κατά 8,2% το γ' τρίμηνο, σε σχέση με την πολύ κατώτερη πρόβλεψη για ποσοστό 6,6%, έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στις οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Ανάλυση των στοιχείων δείχνει επέκταση του κατασκευαστικού κλάδου κατά 10,6% και της μεταποίησης κατά 8,9% καθώς και «άλμα» 15,8% στο χρηματοοικονομικό τομέα. Η ιδιωτική κατανάλωση, στην οποία αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, με τους καταναλωτές να επωφελούνται από το φθηνό δανεισμό, συνέχισε να επεκτείνεται δυναμικά, κατά 7%.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Οι θεαματικές επιδόσεις της Τουρκίας εγείρουν όμως έντονο προβληματισμό, με πολλούς οικονομολόγους να αναρωτιούνται εάν η Άγκυρα θα μπορέσει στην πορεία να πετύχει «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, υπό το πρίσμα του υπέρογκου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Πέρσι η τράπεζα προχώρησε στη μείωση του βασικού επιτοκίου της λίρας για να αποτρέψει τις εισροές «καυτού» πληθωριστικού χρήματος στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα αύξησε το όριο των υποχρεωτικών καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών σε αυτή, για να θέσει υπό έλεγχο την πιστωτική επέκταση. Υστερα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ, ο επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Ερντέμ Μπασκί, έσπευσε να τονίσει πως ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία (το Νοέμβριο«έτρεχε» με τους ταχύτερους ετήσιους ρυθμούς του τελευταίου δεκαοκταμήνου, κατά 9,5%), και πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να συσφίγξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πληθωρισμός

Είναι προφανές πως με τα σχόλιά του επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών.

Η δε αντίδραση των αγορών αντικατοπτρίζει αυτούς τους φόβους, με την τουρκική λίρα να καταγράφει χθες απώλεια της τάξης του 1% έναντι του δολαρίου -επεκτείνοντας την πτώση της κατά 17% έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τις αρχές του έτους- και τον τουρκικό δείκτη μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να κλείνει χαμηλότερα κατά 2,58% στις 52.444,07 μονάδες.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατσάν είπε πως τα στοιχεία γ' τριμήνου παραπέμπουν σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το εκτιμώμενο 7,5% φέτος, προσθέτοντας πως η Τουρκία θα είναι μία από τις «ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη το 2012». Αν και οι οικονομολόγοι έδειξαν να εκπλήσσονται από τα ισχυρά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης το γ' τρίμηνο -τα οποία μάλιστα οδήγησαν πολλούς οίκους να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το τουρκικό ΑΕΠ- πολλοί αναρωτιούνταν εάν «δείχνουν» τη δυναμική της τουρκικής οικονομίας ή αντικατοπτρίζουν τις επικίνδυνες ανισορροπίες της, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μπορεί μεν να συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο, πλην όμως για φέτος εκτιμάται πως θα φθάσει το 10% του ΑΕΠ.

«Καμπανάκι» για την Τουρκία έκρουσε πρόσφατα και το ΔΝΤ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο οι ρυθμοί ανάπτυξης να επιβραδυνθούν αιφνιδιαστικά στο 2% το 2012 από 7,5% το 2011, και καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει με τέτοιον τρόπο τις πολιτικές της, ώστε να διασφαλίσει την ήπια προσγείωση της οικονομίας.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |