Wednesday, July 1, 2009

Παραμένουν τα προβλήματα ρευστότητας

Παραμένουν τα προβλήματα ρευστότητας

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου παρά τις δύο ενέσεις ρευστότητας ύψους €2 δισ. που έκανε η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους. Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης έχει περιορίσει τις πιέσεις που ασκούνται στα τραπεζικά ιδρύματα για εξασφάλιση ρευστού, αλλά η κατάσταση στις καταθέσεις ανατρέπει τα όποια οφέλη από το χαμηλότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Η μείωση των καταθετικών επιτοκίων από τις αρχές του έτους κατά 300 και πλέον μονάδες βάσης, έχει περιορίσει κατακόρυφα τη ροή καταθέσεων στο σύστημα καθιστώντας ασύμφορη τη διατήρηση ρευστού σε γραμμάτια.



Από τις αρχές του έτους, εισέρευσαν στο σύστημα πρόσθετες καταθέσεις €1,4 δισ. ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα €55,6 δισ. στο τέλος Μαίου. Η καθαρή εισροή καταθέσεων όμως είναι μικρότερη από το μπόνους των €2 δισ. που κατέθεσε στις τράπεζες η κυβέρνηση τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.

Η μικρή έστω ροή καταθέσεων οφείλεται σε κατοίκους Κύπρου που κατέθεσαν στο σύστημα €1,4 δισ., ενώ οι κάτοικοι τρίτων χωρών έκαναν καθαρές αναλήψεις €0,2 δισ. Οι κάτοικοι ευρωζώνης έκαναν καθαρές καταθέσεις €0,2 δισ.

Όσο αφορά τα δάνεια, τα τραπεζικά ιδρύματα μεγέθυναν τα χαρτοφυλάκια τους κατά €1,1 δισ. το πρώτο φετινό πεντάμηνο έναντι €4,3 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το σύνολο των δανείων στο σύστημα έφθασε τα €55,6 δισ. το Μάιο σε σχέση με €54,4 δισ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2008.

Η «στάθμη ρευστότητας» στο σύστημα, δηλαδή οι καταθέσεις μείον τα δάνεια, διαμορφώθηκε το Μάιο στο €1,8 δισ. έναντι €1,99 δισ. τον Απρίλιο. Ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Μάιο του 2008, η «στάθμη ρευστότητας» ήταν €8,5 δισ.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |