Wednesday, July 1, 2009

Ιαπωνία: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

Ιαπωνία: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

Αύξηση μικρότερη της αναμενόμενης κατέγραψε τον Ιούνιο η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων της Ιαπωνίας, σηματοδοτώντας ότι η οικονομία της χώρας πιθανόν να αργήσει να ανακάμψει.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών κατασκευής ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων αυξήθηκε στο -48 από τα επίπεδα ρεκόρ του -58 το Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση Tankan, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Τόκιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο -43. Αρνητικός δείκτης καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι υπερβαίνουν τους αισιόδοξους.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 96,82 ανά δολάριο στις 11:42 π.μ. στο Τόκιο από 96,27 που ήταν πριν από την έκθεση. Ο δείκτης Topix – ο οποίος έχει αναρριχηθεί κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο – σημείωσε άνοδο 0,1%.

Οι εκθέσεις έως χθες δείχνουν μια μεικτή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αγωνίζεται να εξέλθει από τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούνιο, ενώ η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε τα μέγιστα από το 1958 το πρώτο τρίμηνο. Αντιθέτως, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για τέταρτο μήνα τον Ιούνιο.

Στην Ιαπωνία, οι εξαγωγές και η παραγωγή έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 1/3 σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κάθε μήνα από το Μάρτιο, οι βιομηχανίες σχεδιάζουν να μειώσουν τον ρυθμό της παραγωγής τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Το Μάιο, η ανεργία στην Ιαπωνία αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών – στο 5,2% – σύμφωνα με χθεσινή έκθεση.

naftemporiki

No comments:

Share |