Wednesday, January 23, 2008

Απώλειες κεφαλαιοποίησης 8,5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Απώλειες κεφαλαιοποίησης 8,5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

ΠΕΡΙΠΟΥ 8,5 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση έχασαν οι ελληνικές τράπεζες στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ, μετά την κάθετη πτώση της Δευτέρας, ακολούθησε χθες μια συνεδρίαση με κλυδωνισμούς, μετά το πέρας της οποίας βρέθηκαν σε οριακά θετικό πρόσημο μόνο δύο μετοχές του κλάδου.

Σε υπεραντίδραση, λόγω της κλονισμένης ψυχολογίας των αγορών, αποδίδουν οι τραπεζίτες τη μαζική ρευστοποίηση των μετοχών του εγχώριου κλάδου.

Οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν, το τελευταίο διάστημα, την κεφαλαιοποίησή τους να υποχωρεί καθημερινά, παρότι υπολείπονται των απωλειών που υφίστανται οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους. Είναι ενδεικτικό ότι, από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 14 Ιανουαρίου ως και το χθεσινό κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση μειώθηκε κατά 8,5 δισ. ευρώ, με την Εθνική να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 2,6 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank [ACBr.AT] έχασε 1,34 δισ. ευρώ, η Eurobank [EFGr.AT] 998 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 900 εκατ. ευρώ, η Marfin Popular 1,18 δισ. ευρώ και η Κύπρου 906 εκατ. ευρώ.

Διατήρηση της εμπιστοσύνης

Αν και σε επαφές των διοικήσεων με τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια που έχουν σημαντική συμμετοχή στις ελληνικές τράπεζες, καταγράφεται η διατήρηση της εμπιστοσύνης στα θεμελιώδη και τις προοπτικές του εγχώριου κλάδου, το διεθνές κλίμα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες.

Το περιβάλλον αβεβαιότητας διαχέεται σε βαθμό που εσχάτως διατυπώνονται ανησυχίες για χαρακτηριστικά του κλάδου, όπως η έκθεση στη ΝΑ Ευρώπη, τα οποία μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούνταν πλεονεκτήματα.

Οσον αφορά τον προβληματισμό για πιθανά μακροοικονομικά ζητήματα των χωρών της περιοχής, ειδικά της Ρουμανίας και Βουλγαρίας, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται με υπερβολή από αναλυτές ξένων οίκων που δεν εξοικειωμένοι με το περιβάλλον στη ΝΑ Ευρώπη.

Το άλλο ζήτημα που πράγματι είναι υπαρκτό, αυτό της περιορισμένης ρευστότητας και αυξημένου κόστους χρήματος, στην παρούσα φάση, είναι ελεγχόμενο. Προς τα τέλη του τριμήνου, αναμένεται να γίνουν κινήσεις άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, με υψηλότερο σαφώς κόστος αλλά χωρίς σημαντικές επιπτώσεις.

Στο σύνολο δε, του κλάδου, ακόμη και οι τράπεζες με υψηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις, έχουν σε αυτή τη φάση πλεονάζουσα ρευστότητα και άρα διαχειρίζονται με σχετική άνεση το πρόβλημα.

Είναι διαφορετικό το ζήτημα, εάν τελικώς η κρίση έχει συνέχεια και πιθανώς επιδείνωση και οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση του κόστους χρήματος, η οποία κατ' ανάγκην θα μετακυλισθεί στους πελάτες, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης εργασιών.

Προς το παρόν, οι τράπεζες, για λόγους ανταγωνισμού, προτιμούν σε μεγάλο βαθμό να απορροφούν το κόστος, προκειμένου να μη χάσουν μερίδιο αγοράς, με επιπτώσεις πάντως να αναμένονται στην κερδοφορία ορισμένων εξ αυτών.

Το χθεσινό κλείσιμο στο Χ.Α.

Υπό τις παρούσες συνθήκες της διεθνούς αγοράς, οι κλυδωνισμοί που καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. είναι πιθανόν να έχουν συνέχεια.

Ενδεικτικά, χθες, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 39,60 ευρώ, αφού κυμάνθηκε από τα 38,84 ως τα 41,30 ευρώ και είχε τελικώς απώλειες της τάξης του 3%. Μεταξύ 20,50 και 22,20 ευρώ κινήθηκε η Alpha Bank, με κλείσιμο στα 21,52 ευρώ και οριακή μείωση κατά 0,09% έναντι της Δευτέρας.

Στα 18,80 ευρώ έκλεισε η Eurobank, αμετάβλητη σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο αλλά με κινητικότητα ενδοσυνεδριακά, που την έφερε από το χαμηλό των 17,54 ευρώ σε υψηλό των 19,20 ευρώ.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με άνοδο κατά 0,10%, στα 20,92 ευρώ, και διακύμανση από 19,52 ως 21,24 ευρώ και η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] , με αξιοσημείωτη άνοδο σε τέτοιες συνθήκες κατά 2,67% και τελική τιμή στα 10 ευρώ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |