Friday, July 4, 2008

Αγοράστε ΤΩΡΑ!

Αγοράστε ΤΩΡΑ!

«Απανταχού μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αγοράστε ΤΩΡΑ!» φωνάζει σε νεό report της η Citigroup συστήνοντας σε εταιρείες, ιδιώτες, θεσμικούς, στρατηγικούς επνδυτές και private equity εταιρείες που έχουν την πολυτέλεια να τοποθετηθούν και να περιμένουν, να μπουν τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά. Για εκείνους που βιάζονται, συμβουλεύει να αγοράσουν «ανάπτυξη» και να πουλήσουν «μόχλευση», όπως επίσης και να κυνηγήσουν τις μετοχές εταιρειών με θετικό momentum κερδοφορίας.
Οπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι αγορές έχουν χάσει πάνω από 30% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες ( η δικιά μας αγορά βέβαια το κατάφερε αυτό μέσα σε μόλις έξι μήνες ) και οι αποτιμήσεις βρίσκονται στα χαμηλά 15 ετών.

Η μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας καθώς και οι υποβαθμίσεις των αναλυτών, σίγουρα δεν έχουν δει το τέλος τους ακόμα και οι διακυμανσεις των μετοχών αναμένοντια έντονες στο προσεχές διάστημα.

Οι πωλητές έχουν υπερισχύησει μακράν των αγοράστων μέχρο σήμερα και η στήριξη από τους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές όπως τα hedge funds και οι private equity εταιρείες απουσιάζει. Και όχι απλά απουσιάζει αλλά … ξεπούλησε! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup, oι εκροές από τα ευρωπαϊκά funds άγγιξαν τα 100 δισ ευρώ, κάνοντας το 2008 το χειρότερο έτος της δεκαετίας.

Ομως όπως τονίζει η Citigroup, υπάρχει φώς στην άκρη του τούνελ και αυτό το φως έρχεται από την αξία που υπάρχει σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά για τον μακροπρόθεσμο επενδυτή, ιδιαίτερα εάν συγκριθούν οι μετοχές σήμερα με όλα τα υπόλοιπα asset classes. Ηδη οι στρατηγικοί αγοράστες που έχουν μακροπρόθεσμες βλέψεις στις αγορές – και πάρα πολλά λεφτά θα πρέπει να τονίσουμε – όπως τα εθνικά κεφάλαια κρατικού πλούτου ή SWFs και οι EMBs δηλαδή οι αγοράστες αναδυόμενων αγορών, ήδη έχουν αγοράσει τεράστια μερίδια στον χρηματοοικονομικό κλάδο του ανεπτυγμένου κόσμου, και παρά την άσχημη πορεία του τελευταίου διαστήματος, δεν κουνήθηκαν από τις θέσεις τους. Κατι ανάλογο έκαναν και οι λεγόμενοι deep value investors όπως ο Warren Buffet, ο οποίος στις αρχές του έτους τοποθετηθήκε έντονα στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο, και δεν το έχει κουνήσει ρούπι! Μακροπρόθεσμοι, αγοράστε λοιπόν!

REPORTER.GR

No comments:

Share |