Friday, July 4, 2008

Moody’s: Δεν «βλέπει» αύξηση των ευρω-επιτοκίων τον Αύγουστο

Moody’s: Δεν «βλέπει» αύξηση των ευρω-επιτοκίων τον Αύγουστο


Διατήρηση αμετάβλητων των ευρω-επιτοκίων τον επόμενο μήνα «βλέπει» η Moody’s, επικαλούμενη τη διστακτικότητα του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν – Κλοντ Τρισέ να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.

Όσον αφορά στους επόμενους μήνες, το βασικό σενάριο της Moody’s θεωρεί ότι επόμενο βήμα της ΕΚΤ θα είναι μια μείωση των επιτοκίων, εάν συνεχίσει να επιβραδύνεται η οικονομία της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει, τα επιτόκια πιθανόν να παραμείνουν στο 4% μέχρι τα τέλη του έτους, έπειτα από μια μείωση που θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι, πάντως, η επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω του 3%, κάτι το οποίο θεωρείται πιθανό δεδομένης της μείωσης της ζήτησης για πετρέλαιο.

Όσον αφορά στο 2009, η Moody’s εκτιμά ότι τα επιτόκια πιθανόν να μειωθούν στο 3,75% εντός του πρώτου τριμήνου και στο 3,5% περί τα μέσα του έτους. Αυτό, ωστόσο, δεν θα συμβεί αν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» διατηρηθούν χωρίς λόγο σε υψηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός παραμείνει άνω του 3%, σημειώνει ο ξένος οίκος.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |