Friday, July 25, 2008

Περί τα 2,6 δισ. σε μερίσματα και 1,6 δισ. σε φόρους θα καταβάλουν οι τράπεζες το 2008

Περί τα 2,6 δισ. σε μερίσματα και 1,6 δισ. σε φόρους θα καταβάλουν οι τράπεζες το 2008

Μερίσματα ύψους 2,6 δις ευρώ και φόρους 1,5 με 1,6 δις ευρώ θα καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στους μετόχους τους και το ελληνικό κράτος παρά την δύσκολη συγκυρία των αγορών και την επιβράδυνση της πραγματικής οικονομίας για την χρήση 2008. Σε μια περίοδο όπου οι μεγάλες τράπεζες θα πετύχουν κέρδη περί τα 5,6 δις ευρώ για το 2008 που αποτελεί και το σχετικά αισιόδοξο σενάριο για τα αποτελέσματα ο τραπεζικός κλάδος καταφέρνει να απορροφά τους κραδασμούς. Βέβαια στις αποτιμήσεις των τραπεζών οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους των business plan.

Το γεγονός όμως ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταφέρνει να διατηρεί το πυρήνα της κερδοφορίας του αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Η πολιτική μερισμάτων ενδιαφέρει τους χιλιάδες μετόχους των τραπεζών ωστόσο οι τραπεζίτες θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ της ικανοποίησης των μετόχων τους αλλά και της διατήρησης επαρκών κεφαλαίων ώστε να μπορούν να υλοποιούν απρόσκοπτα τα επενδυτικά τους σχέδια.

Η Εθνική το 2008 θα διανείμει περί τα 850 εκατ ευρώ κέρδη ή περίπου τα κέρδη τουα΄ 6μήνου.

Περί τα 550 εκατ ευρώ θα διανείμει η Eurobank , περί τα 430 εκατ η Alpha περί τα 300 εκατ η Πειραιώς περί τα260 με 270 εκατ ευρώ η Κύπρουκαι περί τα 270 με 280 εκατ ευρώ η Marfin Popular Bank.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να διανείμουν μερίσματα παρά την συγκυρία και ταυτόχρονα να προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Όσον αφορά τους φόρους που θα πληρώσουν οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,6 δις ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 25% ωστόσο κάποιες τράπεζες φορολογούνται χαμηλότερα λόγω ορισμένων θυγατρικών , αναβαλλόμενων φόρων κ.α.

REPORTER.GR

No comments:

Share |