Friday, July 25, 2008

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων το αργό, έκλεισε κάτω από τα 124 δολάρια

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων το αργό, έκλεισε κάτω από τα 124 δολάρια

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων βρέθηκε το αργό μετά τη νέα πτώση κατέγραψε η τιμή στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ύστερα από την ανακοίνωση ότι ο ΟΠΕΚ, μετά το ρεκόρ της 11 Ιουλίου, αύξησε την παραγωγή ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές του πετρελαίου.«Βαρίδι» της σημερινής πτώσης ήταν και γενικότερη ανησυχία ότι οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού», σε συνδυασμό με την εξασθένηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, θα περιορίσει τη ζήτηση.

Σημειώνεται, ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το αργό ενισχυόταν, λόγω της ανησυχίας ότι η ένταση στο Ιράν αλλά και στη Νιγηρία θα εντείνει τα προβλήματα στην παραγωγή. Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό υποχώρησε κατά 1,8% στα 123,26 δολάρια το βαρέλι στις αγορές της Ασίας, ενώ χθες έκλεισε στα 125,49 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,8% λόγω των εκτιμήσεων ότι η πτώση των προηγούμενων ημερών ήταν υπερβολική. Σημειώνεται ότι από τις 14 Ιουλίου, όταν και είχε κλείσει το αργό στα 145,18 δολάρια, επτά από τις εννέα επόμενες συνεδριάσεις έκλεισε με πτώση.

Η αντίστοιχη τιμή του μπρεντ υποχώρησε κατά 1,20% στα 123,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτώση 0,9% κατέγραψε και η τιμή της βενζίνης, η οποία διαμορφώθηκε στα 3,0335 δολάρια το γαλόνι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PetroLogistics, οι χώρες του ΟΠΕΚ προχώρησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, προκαλώντας την κατά 24 δολάρια πτώση των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων.

Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε χθες ότι είναι πιθανή ένοπλη επίθεση για να σταματήσει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Από την πλευρά του το Ιράν ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από στρατιωτικές μονάδες, θα μπλοκάρει τα στενά του Hormuz, τη δίοδο, δηλαδή, μεταφοράς του πετρελαίου προς τη Δύση.

Ένταση επικρατεί και στη Νιγηρία για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων στους πετρελαιαγωγούς της περιοχής.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές παραμένουν υψηλότερες κατά 66%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |