Saturday, November 8, 2008

Απειλές κατά τραπεζών που δεν θα μπουν στο «πακέτο»

Απειλές κατά τραπεζών που δεν θα μπουν στο «πακέτο»

Προειδοποίηση προς τις τράπεζες να μην μεταθέσουν το κόστος των επιλογών τους στους πολίτες, απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι σε περιόδους κρίσης θα πρέπει όλοι να αποδεικνύουν την κοινωνική τους ευθύνη.


Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τόνισε χθες, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι: «κανένας δεν έχει δικαίωμα να μετακυλίει το κόστος στους πολίτες και αυτό η κυβέρνηση θα το εξασφαλίσει».
Αφορμή για τη σαφέστατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού αποτέλεσε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την παρατηρούμενη τις τελευταίες μέρες αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα το βασικό της επιτόκιο.

Ο κ. Καραμανλής αφού ανέφερε τη συμμετοχή στο σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση της ρευστότητας με το ποσό των 28 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε τελική φάση υιοθέτησης, μπορεί να είναι εθελοντική για τις τράπεζες, αλλά κανένας, όπως είπε, δεν έχει δικαίωμα να μετακυλύει το κόστος στους πολίτες και αυτό η κυβέρνηση θα το εξασφαλίσει.


Η συνέντευξη Τύπου Κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε υπαρκτό πρόβλημα που τροφοδοτείται από το παρελθόν, πρόσθεσε βεβαίως πως αυτό δεν είναι λόγος για να κλείνουμε τα μάτια, αντίθετα έχουμε εντείνει τον τελευταίο καιρό τους ελέγχους και τιμωρείται αυστηρά κάθε αισχροκέρδεια.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής στην αρχή της εβδομάδας, τονίζοντας ότι τα νέα για την Ε.Ε. και τις χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι καθόλου ευχάριστα, ωστόσο, σημείωσε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα είναι καλύτερες από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικευμένα μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, οι οποίοι φέρουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος από τις επιπτώσεις της κρίσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό απαιτείται συνεχής προσπάθεια και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα στηρίξει την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα εισοδήματα.

Αρνητική κριτική επιφύλαξαν για τον πρωθυπουργό, καθώς και για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Οι συνεντεύξεις Τύπου διαδέχονται η μία την άλλη. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Παρακολουθήσαμε έναν πρωθυπουργό, σχολιαστή της κρίσης, αδύναμο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |