Friday, April 15, 2011

Μόνιμος ο φόρος τραπεζών


Μόνιμος ο φόρος τραπεζών

Τη μονιμοποίηση του πρόσθετου φόρου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το απόγευμα η βουλή μετά από έντονη συζήτηση με προεκλογικό χρώμα.

Η μονιμοποίηση του φόρου ψηφίστηκε μετά από κοινή τροπολογία του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, την οποία καταψήφισαν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ.

Η κυβέρνηση είχε προτείνει να φορολογηθούν οι καταθέσεις των τραπεζών με τέλος 0,095% επί των εγχώριων και ξένων καταθέσεων για τα έτη 2011 και 2012 με στόχο να εισπράξει €60 εκ. ετησίως.

Το νόμο ψήφισαν ομόφωνα τα κόμματα, αλλά με την τροπολογία των δύο κομμάτων η φορολογία θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το 2012.

Μετά το 2012 όλα τα έσοδα που θα προκύπτουν από το φόρο τραπεζών θα μεταφέρονται σε ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα δημιουργηθεί με κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας, και όχι στο πάγιο ταμείο του κράτους.

«Ανεξαρτήτως των διατάξεων του άρθρου 4, κάθε πιστωτικό ίδρυμα συνεχίζει να καταβάλλει ειδικό φόρο, για κάθε φορολογικό έτους που έπεται του φορολογικού έτους 2012, σε ποσοστό 0,095% με τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία που προβλέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου για την είσπραξη του ειδικού φόρου για τα φορολογικά έτη 2011 και 2012 και τα συνολικά έσοδα που εισπράττονται σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, κατατίθενται στο Ανεξάρτητο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 12», αναφέρει η συγκεκριμένη τροπολογία.

Με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν, τα €50 εκ. που θα εισπραχθούν το 2011 και το 2012 και θα βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του κράτους, θα πρέπει να μεταφερθούν στο ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας μέχρι το Μάρτιο του 2013.

Όπως αναφέρει τροπολογία του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκε, «τα 25/60 από τα συνολικά έσοδα από την επιβολή του ειδικού φόρου δυνάμει των διατάξεων του παρόντος νόμου, περιλαμβανομένων των ποσών, τα οποία κατατίθενται στον προβλεπόμενο στο εδάφιο (1) του άρθρου 12, ειδικό λογαριασμό, μεταφέρονται στο ανεξάρτητο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου 2013».

Τα άλλα €70 εκ. φαίνεται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους, όπως είχε ζητήσει αρχικά το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νόμος που ψηφίστηκε είναι πιο κοντά στις υποδείξεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που υπολογίζει ότι το ταμείο αυτό θα πρέπει να έχει κοντά στο €0,5 δισ. ή 3% του ΑΕΠ για να μπορεί να στηρίξει επαρκώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επίσης, ομόφωνα ψηφίστηκε τροπολογία των Οικολόγων όπως όταν ο διοικητής της ΚΤ ή Έφορος της Εποπτικής Αρχής του Συνεργατισμού διαπιστώσουν ότι πιστωτικό ίδρυμα έχει μετακυλήσει το κόστος του ειδικού φόρου στα τέλη των λειτουργικών χρεώσεων θα υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο μέχρι €100 χιλ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |