Friday, April 15, 2011

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 29 μηνών στο 2,7% ο πληθωρισμός το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 29 μηνών στο 2,7% ο πληθωρισμός το Μάρτιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η μηνιαία αύξηση-ρεκόρ του πληθωρισμού της Ευρωζώνης ώθησε αναπάντεχα τον ετήσιο πληθωρισμό σε νέο υψηλό 29 μηνών το Μάρτιο, μία κίνηση που ενδέχεται να ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,7% από 2,4% το Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 όταν ο πληθωρισμός ήταν στο 3,2%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αμετάβλητο πληθωρισμό έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης του 2,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε μηνιαία βάση, η εποχιακή αύξηση των τιμών για ενδύματα και υποδήματα και το υψηλότερο κόστος για τα καύσιμα των μεταφορών και το πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησαν σε «άλμα» 1,4% στο δείκτη τιμών καταναλωτή μετά από αύξηση 0,4% το Φεβρουάριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1996 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Η μηνιαία αύξηση ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 1,3% στο μήνα.

Σε μία ένδειξη ότι αυξάνονται οι πιέσεις στις τιμές, η Eurostat σημείωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός –που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των αλκοολούχων και των προϊόντων καπνού – ενισχύθηκε στο 1,3% στο έτος το Μάρτιο από 1,0% το Φεβρουάριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε επίσης «άλμα»-ρεκόρ 1,4%, σύμφωνα με την Eurostat.



source: capital.gr

No comments:

Share |