Friday, April 15, 2011

Moody΄s: Υποβαθμίζει την Ιρλανδία


Moody΄s: Υποβαθμίζει την Ιρλανδία


Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε η Moody΄s Investors Service την πιστοληπτική αξιολόγηση των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε "Baa3" από "Baa1" προηγουμένως με το outlook στην αξιολόγηση να παραμένει αρνητικό.

Η τελευταία υποβάθμιση φέρνει την Ιρλανδία στη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody΄s σημειώνει ότι βασικός λόγος για την υποβάθμιση είναι η αναμενόμενη υποχώρηση της οικονομικής δύναμης της ιρλανδικής κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις πιο αδύναμες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τον έλεγχο φερεγγυότητας που προβλέπεται στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013 για την παροχή μελλοντικής στήριξης.

Η Moody΄s σημειώνει ότι το αρνητικό outlook στην αξιολόγηση της ιρλανδικής κυβέρνησης βασίζεται στην άποψη της ότι η οικονομική δύναμη της κυβέρνησης θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω αν η οικονομική ανάπτυξη αποδειχθεί χειρότερη από τις τρέχουσες εκτιμήσεις ή η δημοσιονομική προσαρμογή δεν καταφέρει να επιβεβαιώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Η Moody΄s υποβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιρλανδίας κατά μια βαθμίδα σε "Prime-3" από "Prime-2".

Την ίδια στιγμή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες σε "Baa3" από "Baa1" τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση και σε "Prime-3" από "Prime-2" τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση για την ιρλανδική Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κεφαλαίων (National Asset Management Agency – NAMA). Το outlook παραμένει αρνητικό.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το συνεχιζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αποδυναμώνει την εγχώρια ζήτηση.

Σημειώνει παράλληλα ότι η ανακοινωθείσα μείωση κατά 15 δισ. ευρώ (9,6% του ΑΕΠ το 2010) των καθαρών δαπανών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια που έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 3% του ΑΕΠ έως το 2015 είναι πιθανό να ασκήσει σημαντική πίεση στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Αναφέρει εξάλλου ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέα μέτρα προσαρμογής για να μπορέσει η χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Επιπλέον, παρά την ενοποίηση του ιρλανδικού τραπεζικού κλάδου και τους βελτιωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η διαθεσιμότητα των χορηγήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody΄s.

Η Moody΄s σημειώνει εξάλλου ότι η αβεβαιότητα στους ελέγχους φερεγγυότητας του ESM ως προϋπόθεση για την παροχή μελλοντικής στήριξης επίσης αποτελεί παράγοντα για την υποβάθμιση.

Επιπλέον, το Σύμφωνα για το Ευρώ + επιβεβαίωσε την άποψη της Moody΄s ότι το τροποποιημένο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο στήριξης θα περιορίζεται στην στήριξη της ρευστότητας και η Ε.Ε. δεν θα παρέχει δημοσιονομικές μεταφορές.


source: capital.gr

No comments:

Share |