Friday, May 7, 2010

Βρετανία: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στις εκλογές-θρίλερ


Βρετανία: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στις εκλογές-θρίλερ


Οι Συντηρητικοί είναι το πρώτο κόμμα στη βρετανική βουλή, με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, με βάση τα αποτελέσματα σε περίπου 550 από τις 650 περιφέρειες. Ο αρχηγός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι Εργατικοί έχουν χάσει τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσουν».

Οι Συντηρητικοί είναι το πρώτο κόμμα στη βρετανική βουλή, με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσουν αυτοδυναμη κυβέρνηση, με βάση τα αποτελέσματα σε περίπου 550 από τις 650 περιφέρειες.

Ο αρχηγός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι Εργατικοί έχουν χάσει τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσουν».

Ωστόσο, πηγές στην Ντάουνινγκ Στριτ που επικαλούνται τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Γκόρντον Μπράουν σχεδιάζει να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Με βάση τα αποτελέσματα σε 562 περιφέρειες, οι Συντηρητικοί αποσπούν 271 έδρες, οι Εργατικοί 219 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 45.

Η αβεβαιότητα παραμένει για το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους από τις προηγούμενες εκλογές του 2005, ωστόσο μπορεί να έχουν τη δύναμη να είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ανάλογα με το ποιος θα τους προσφέρει την καλύτερη συμφωνία. Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο αρχηγός τους Νίκ Κλέγκ, μετά από μία εκστρατεία «γεμάτη αισιοδοξία».

Οι Συντηρητικοί δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στη στήριξη των Ενωτικών της Β.Ιρλανδίας για να σχηματίσουν κυβέρνηση, όπως ήλπιζαν, παρά μία μέση μετατόπιση από τους Εργατικούς κατά 5%.

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του Γκόρντον Μπράουν να σχηματίσει κυβέρνηση θα είναι «ξεδιάντροπη άσκηση πολιτικής».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να σχηματίσιε κυβέρνηση, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοδυναμίας.

Η συμμετοχή κυμαίνεται στο 62,5%, που αντιπροσωπεύει μικρή άνοδο από το 2005.

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι θα χάσει περίπου 90 έδρες, με το χαμηλότερο ποσοστό από το 1983, ο Γκόρντον Μπράουν δεσμεύτηκε να παίξει το δικό του ρόλο με σκοπό να έχει η Βρετανία μία «ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση με αρχές», που θα βοηθήσει τη χώρα να έχει μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, σε πολλά εκλογικά τμήματα σημειώθηκαν προβλήματα, καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης προσέλευση οδήγησε σε μεγάλες ουρές την ώρα που έκλειναν οι κάλπες και κάποιοι δεν κατάφεραν να ψηφίσουν. Για πιθανότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη από υποψήφιους στις περιφερειες αυτές κάνουν λόγο αναλυτές.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |