Friday, May 7, 2010

«Δίδυμοι πύργοι» 16 ορόφων στη Λεμεσό


«Δίδυμοι πύργοι» 16 ορόφων στη Λεμεσό

Διεθνείς προσωπικότητες, διασημότητες από το χώρο του θεάματος και γνωστοί επιχειρηματίες, επέδειξαν ενδιαφέρον να αγοράσουν πολυτελή διαμερίσματα στους δύο πρώτους «μίνι ουρανοξύστες» που άρχισαν ήδη να κτίζονται στη Λεμεσό. Για την ανέγερση των δίδυμων, όπως ονομάζονται, πύργων δόθηκε ήδη η απαραίτητη πολεοδομική άδεια. Θα είναι δεκαέξι ορόφων και κτίζονται στην παραλιακή λεωφόρο, στο χώρο όπου βρισκόταν η παλιά ΕΤΚΟ. Ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται αιτήσεις για κτιριακό συγκρότημα 28 ορόφων (δίπλα από το Δημόσιο Κήπο) και άλλες δύο αιτήσεις για ανάπτυξη συγκροτημάτων πολυώροφων οικοδομημάτων.

Όπως είπε στη «Σ» ο πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου, Ευγένιος Χαμπουλλάς, οι ενδιαφερόμενοι, οι αιτήσεις των οποίων εκκρεμούν προς εξέταση, αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών με το Δήμο Λεμεσού. Τόνισε δε ότι ο Δήμος Λεμεσού συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πολιτική ανάπτυξης ψηλών κτιρίων κάτω από προϋποθέσεις και παραμέτρους, τις οποίες πρώτος ο Δήμος καθόρισε πριν από τρία χρόνια και οι οποίες φαίνεται να υιοθετούνται τώρα και από άλλους Δήμους, καθώς και το αρμόδιο υπουργείο.

Το κέρδος από τέτοιου είδους αναπτύξεις, είπε ο κ. Χαμπουλλάς, είναι ότι «παραμένουν περισσότεροι ανοικτοί χώροι για σκοπούς πρασίνου και δημιουργούνται περισσότεροι δημόσιοι χώροι στάθμευσης». Αναφερόμενος στις παραμέτρους που καθόρισε ο η πολεοδομική Αρχή του Δήμου, είπε ότι αυτές ήταν αναγκαίες καθώς δεν υπήρχε μέχρι τώρα συγκεκριμένη νομοθεσία και πολιτική στο ύψος των κτιρίων: «Η Επιτροπή Πολεοδομίας, ενεργώντας πρωτοποριακά στο θέμα, καθόρισε σαν πολεοδομικές παραμέτρους το εμβαδόν της γης όπου υπάρχει πρόθεση να αναπτυχθεί ένα ψηλό κτίριο, τον αριθμό των χώρων στάθμευσης που παραχωρείται για δημόσια χρήση και τις αποστάσεις που θα τηρηθούν από τα σύνορα με άλλα τεμάχια και οι οποίες προορίζονται για ανάπτυξη πρασίνου».

Οι περιοχές όπου θα επιτραπεί η ανάπτυξη πολυώροφων κτιρίων και θα ισχύσει το μέτρο έχουν καθοριστεί για κάθε πόλη, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της δημιουργίας χώρων στάθμευσης. Για τη Λεμεσό έχει καθοριστεί σαν ελάχιστος αριθμός χώρων στάθμευσης, που θα παραχωρούνται από τους ιδιώτες προς το Δήμο, οι ογδόντα.

Οι περιοχές όπου θα ισχύσει το Σχέδιο, είναι η παραλιακή λεωφόρος, η Λεωφόρος Μακαρίου και άλλοι βασικοί εμπορικοί άξονες, ή ακόμα και περιοχές όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη γραφείων. Ένας βασικός λόγος που προωθείται το συγκεκριμένο σχέδιο είναι η αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις τεμαχίων για ανάπτυξη χώρων στάθμευσης, λόγω των πενιχρών οικονομικών των Δήμων.

Το μεγάλο ύψος θα λύσει και το πρόβλημα στάθμευσης

Στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού εξετάστηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από το Δήμο πάρα πολλοί προτεινόμενοι χώροι στάθμευσης για απαλλοτρίωση, αλλά λόγω των πενιχρών οικονομικών, κανένα τεμάχιο δεν απαλλοτριώθηκε.

Η παραχώρηση αναβαθμισμένων κινήτρων, όπως η αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων ορόφων, συζητήθηκε σαν φιλοσοφία πριν από τρία περίπου χρόνια, στην πολεοδομική Επιτροπή του Δήμου Λεμεσού και διαπιστώθηκε ότι οι τοποθετήσεις ήταν κατ’ αρχήν θετικές, αφού είναι μία πρακτική η οποία χρησιμοποιείται με επιτυχία και σε άλλες χώρες.

Η ανάπτυξη προς τα πάνω, δηλαδή σε ύψος κτιρίων, αλλά με καθορισμένα κριτήρια, λέχθηκε στη συνεδρίαση, είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης αλλά και στο θέμα των υπηρεσιών, ώστε να αξιοποιούνται τα κενά οικόπεδα και να μην επεκτείνεται η Λεμεσός, έτσι που θα χρειάζονται και περισσότερα λεφτά για υπηρεσίες, όπως περισυλλογής σκυβάλων, δρόμοι, πεζοδρόμια κ.τ.λ.

Τεχνολογία Ντουμπάι και Αμερικής

Τα δύο πρώτα πολυώροφα κτίρια των 16 ορόφων στη Λεμεσό αποτελούν ένα project που θα αναπτύξουν επενδυτές και εταιρείες από το εξωτερικό μέσο της εταιρείας M.G. Olympic Residences Ltd, όπως είπε στη «Σ» ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Τσαγγαράς. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες των πολυτελών διαμερισμάτων θα έχουν όλες εκείνες τις υπηρεσίες που παρέχονται σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Υπάρχουν κανονισμοί, τρόπος και όροι διαβίωσης που διασφαλίζουν μοναδική άνεση, ποιότητα ζωής, ασφάλεια, ομαλή συμβίωση, πολλαπλές υπηρεσίες και απλή πολυτέλεια στον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητα.

Το είδος της αρχιτεκτονικής είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον κ. Τσαγγαρά, και όλα τα διαμερίσματα θα βρίσκονται πάνω σε δύο πύργους και η ποιότητα κατασκευής βασισμένη στην τελευταία τεχνολογία και τα πιο ψηλά κριτήρια που έχουν κτιστεί γνωστά έργα στην Ευρώπη, Ντουμπάι και Αμερική.

«Θα υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες για τους ενοίκους, πισίνες, Spa, γήπεδα τένις με αρκετούς χώρους πρασίνου και μια δημόσια πλατεία στο επίπεδο της θάλασσας, στην οποία θα βρίσκονται καφεστιατόριο και καταστήματα από γνωστούς οίκους μόδας από το Μιλάνο και το Παρίσι, καθώς επίσης και κοσμηματοπωλείο. Τέτοιου είδους έργα θα αναβαθμίσουν τη Λεμεσό, δημιουργώντας ένα νέο σημείο αναφοράς, όπως αρμόζει να είναι σε μια πανέμορφη παραλιακή πόλη όπως είναι η Λεμεσός. Άλλωστε, τα παραλιακά μέτωπα είναι τα πιο σημαντικά στις πόλεις που τα έχουν, όπως το Monte Carlo, η Νίκαια, Ντουμπάι κτλ.». Η αποπεράτωση του έργου υπολογίζεται τον Ιανουάριο του 2012. Ο κ. Τσαγγαράς είπε ότι τροχοδρομείται η ανάπτυξη παρόμοιων έργων και σε άλλα στρατηγικά σημεία της Κύπρου και της Λεμεσού.

source: sigmalive.com

No comments:

Share |