Wednesday, May 13, 2009

Απώλειες πάνω από 2% σε Wall και Ευρώπη

Απώλειες πάνω από 2% σε Wall και Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες σημείωσε Wall, αφού ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 2,18% στις 8.284, 89 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.664,19 μονάδες με πτώση 3,01% και τέλος ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά 2,69% στις 883,91 μονάδες. Ίδιο μοτίβο και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE κατέγραψε απώλειες 2,13% στις 4.331,37 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,61% στις 4.727,61 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά 2,42% στις 3.152,90 μονάδεςΣημαντικές απώλειες στη Wall

Έντονες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις κατασχέσεις και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Ακόμη, την απαισιοδοξία ενέτειναν τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ING και της Applied Materials.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι Fotune Brands και η Walt Disney, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική πτώση, υποχωρώντας κατά 0,4% και σημειώνοντας την όγδοη μηναία πτώση σε διάστημα 10 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή άνοδο στις λιανικές πωλήσεις κυρίως λόγω των διακοπών του Πάσχα. Σε ετήσια βάση οι λιανικές βρίσκονται 10,1% χαμηλότερα, με περίπου το ένα τρίτο όμως της πτώσης να αποδίδεται στην υποχώρηση της τιμής της βενζίνης.

Απώλειες αποκόμισαν οι Citigroup (4,6%) και Bank of America (8,6%), ύστερα από τις τρίτες κατά σειρά τριμηνιαίες ζημιές που ανακοίνωσε η ING. Στο -5% βρέθηκε και η KBW Bank.

Στα 88 εκατ. δολάρια διευρύνθηκαν οι ζημίες της λιανεμπορικής αλυσίδα Macy's το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι των ζημιών ύψους 59 εκατ. δολαρίων στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν κατά 9,5% χαμηλότερα, αφού διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 6,6%.

Στο -5% κινήθηκε η Applied Materials η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τη διεύρυνση του προγράμματος διάθεσης κεφαλαίων για το χρηματοπιστωτικό κλάδο (TARP) και σε μικρότερες αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιθνερ σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον. Πιο συγκεκριμένα, τράπεζες με πάγια μικρότερα των 500 εκατ. δολ. θα έχουν και αυτές με τη σειρά τους την δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για την κεφαλαιακή ενίσχυση. Σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 109,6 δις. δολάρια, αλλά εκτιμά ότι για τη χρηματοδότησή τους θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα αποπληρώσουν τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν ήδη λάβει κυβερνητικά δάνεια.

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η κάμψη στα επιχειρηματικά αποθέματα των ΗΠΑ το Μάρτιο, προσθέτοντας ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο για την αμερικανική οικονομία. Τα επιχειρηματικά αποθέματα υποχώρησαν 1% στα 1,401 τρισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κάμψη 1,2%. Ακόμη, το μέγεθος Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε σε κάμψη 1,4% έναντι 1,3% αρχικά.

Τέλος, σε νέο ρεκόρ ανήλθαν οι ειδοποιήσεις κατάσχεσης στις ΗΠΑ τον Απρίλιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων στον τομέα του real estate RealtyTrac. Πιο αναλυτικά, οι ειδοποιήσεις ανήλθαν σε 342.038 σημειώνοντας αύξηση 1% σε μηνιαία βάση και 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μια στις 374 κατοικίες βρίσκεται σε φάση κατάσχεσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από την έναρξη καταμέτρησης των στοιχείων το 2005.

Έντονα πτωτικά η Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς μια σειρά από εταιρίες όπως η ING και Bulgari ανακοίνωσαν αποτελέσματα που απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας η αγγλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια «βραδεία» ανάκαμψη.

Ο Πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,7% στις 200,72 μονάδες. Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε κατά 0,4%.

«Βουτιά» 10% για τη μετοχή της ING ύστερα από την ανακοίνωσε για τις τρίτες διαδοχικές ζημιές σε επίπεδο τριμήνου. Οι ζημιές της ανήλθαν στα 793 εκατ. ευρώ, έναντι 524 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Απώλειες 6,2% κατέγραψε η μετοχή της Bulgari τα αποτελέσματα της οποίας για το πρώτο τρίμηνο απογοήτευσαν τους αναλυτές, αφού διαμορφώθηκαν με ζημιές 29,3 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 13% και για την Land Securities Group η οποία ανακοίνωσε βουτιά ρεκόρ στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, ήτοι ζημιές 7,9 δισ. Δολάρια, εξαιτίας της πτώσης της αξίας των ακινήτων που διατηρεί η εταιρεία σε μεγάλα εμπορικά κέντρα του Λονδίνου.

Στο -11% βρέθηκε και η Rio Tinto, η οποία επηρεάστηκε από δημοσίευμα της Telegraph που έκανε λόγο για «ναυάγιο» στις συνομιλίες με την Aluminum Corp. of China σχετικά με deal ύψους 5 δισ. στερλινών. Μετά από το δημοσίευμα αυτό, η Credit Suisse σύστησε στους επενδυτές της να μειώσουν τη συμμετοχή τους στην εν λόγω εταιρεία, καθώς και σε μια αλλων εταιρειών διαφορετικών κλάδων.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας σημείωσε σήμερα ότι η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας είναι αντιμέτωπη με μια «αργή» ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το στόχο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την άλλη, κέρδη άνω του 4% σημείωσαν οι μετοχές των Unilever και Novartis ύστερα από τη σύσταση της Credit Suisse στους πελάτες της για στροφή στις λεγόμενες αμυντικές μετοχές.

Στο +3,4% και η Dexia η οποία κατέγραψε μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση κερδών στο α΄ τρίμηνο στα 251 εκατ. ευρώ.

Τέλος άνοδο 3,1% σημείωσε η K+S η οποία κατέγραψε άνοδο 27% στα κέρδη α΄ τριμήνου στα 107,3 εκατ. ευρώ, έναντι 70,8 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |