Thursday, May 14, 2009

Ο συνήγορος του διαβόλου!

Ο συνήγορος του διαβόλου!


Η βελτίωση αυτή κατά ένα μέρος μικρότερο ή μεγαλύτερο οφείλεται και στο εικονικό χρήμα που κυκλοφόρησε αυτά τα χρόνια. H αυξημένη κατανάλωση δημιούργησε οικονομίες κλίμακας και χρηματοδότησε καινοτομίες. Αύξησε την παραγωγικότητα, μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κλπ κλπ. Με λίγα λόγια άλλαξε το μέσο επίπεδο διαβίωσης δραστικά και σε ό,τι αφορά τη συμβολή της τεχνολογίας μόνιμα... Τηρουμένων των αναλογιών το σκηνικό των τελευταίων 20-30 χρόνων στην πιστωτική επέκταση θυμίζει την ιστορία της δημιουργίας της πόλης Τόγκο.
Όλο το κείμενο Γράψτε το σχόλιό σας
Κάποτε ένας παραμυθάς ταξιδευτής που επέστρεψε από τον Αμαζόνιο στην Ευρώπη, είπε ότι σε κάποιο σημείο του χάρτη που είχε απλώσει εμπρός του είδε ολόκληρες κοτρώνες χρυσού να παρεπιδημούν ανάμεσα στις κροκάλες ενός ορμητικού παραπόταμου. Η φήμη κυκλοφόρησε αστραπιαία και μέσα σε λίγους μήνες έφτασαν στο σημείο που έδειχνε ο χάρτης που είχε κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες αντίγραφα, ολόκληρα καραβάνια χρυσοθήρων.

Σε δυο χρόνια είχαν μαζευτεί μερικές εκατοντάδες και όλο και έρχονταν καινούργιοι. Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησαν έμποροι, γυναίκες, φουρναραίοι, γιατροί, παπάδες.

Μοιραία έστησαν ένα οικισμό κοντά στα σημεία που έψαχναν οι χρυσοθήρες. Χρυσός δεν βρέθηκε, παρά ελάχιστες ουγκιές, αλλά ο συνοικισμός Τόγκο (έτσι τον είχαν ονομάσει) μέσα σε λίγα χρόνια έγινε μια ευημερούσα πολιτεία μέσα στη ζούγκλα. Το εμπόριο δερμάτων με τους ιθαγενείς, η κτηνοτροφία και η γεωργία αποδείχτηκαν αληθινό χρυσάφι για όσους μετακόμισαν από την Ευρώπη σε αυτή τη γωνιά της Ν. Αμερικής τότε.

Λοιπόν τα τελευταία 20 χρόνια ο δανεισμός έχει αυξηθεί υπέρμετρα τόσο για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όσο και για τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες. Ζούμε καλύτερα απ’ ό,τι μας αναλογεί χάρη στα δανεικά λένε οι οικονομολόγοι. Όλοι μας το βλέπουμε γύρω μας εξάλλου.

Μόλις σκοντάφτει η οικονομική ανάπτυξη, μας λούζει όλους κρύος ιδρώτας... Φταίνε οι τράπεζες που έδωσαν περισσότερα δάνεια απ’ όσα χρήματα είχαν λένε οι ειδικοί. Φταίνε οι κυβερνήσεις που δεν άσκησαν αυστηρό έλεγχο ή που ανακατεύτηκαν και στρέβλωσαν την αγορά λένε κάποιοι άλλοι...

Το αποτέλεσμα είναι να καλούνται οι φορολογούμενοι να ανεχτούν καραβιές φρεσκοτυπωμένου χρήματος για να μην καταρρεύσει το σύστημα.... Ανάμεσα σε δυο κακά διαλέγουμε το μην χείρον λένε οι κρατούντες...

Τα αθρόα δάνεια των τελευταίων δεκαετιών αποτελούν σίγουρα ένα πρόβλημα και τώρα καλούμαστε να το συμμαζέψουμε. Ίσως στο μέλλον αν μια κρίση σαν την τελευταία λάβει χώρα σε περίοδο που υπάρχει γεωπολιτικός ανταγωνισμός να ζήσουμε το σοκ μιας κατάρρευσης.

Δεν πρέπει όμως να παραβλάψουμε κάποιες άλλες συνέπειες αυτής της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης των δυο τελευταίων δεκαετιών (της τελευταία δεκαετίας για μας του Έλληνες...).

Το χρήμα αυτό που δεν υπήρχε και δανείστηκε δεξιά και αριστερά εκτός από εικονική ευμάρεια σε κάποιους που άδραξαν την ευκαιρία να καταναλώσουν σήμερα τις διακοπές που εδικαιούντο ή δεν εδικαιούντο αύριο, δημιούργησε και ένα άλλο πλούτο.

Πριν λίγες μέρες αγόρασα ακόμη ένα φορητό υπολογιστή. Για 400 ευρώ περίπου απέκτησα ένα μηχάνημα που έχει οθόνη 9 ίντσες, σκληρό δίσκο 160 GB ασύρματη δικτύωση κλπ κλπ. Τον προηγούμενο φορητό υπολογιστή που τον έχω εφεδρεία μην χαλάσει ο επιτραπέζιος τον είχαν αγοράσει το 2003 έναντι πενταπλάσιας τιμής. Ζύγιζε 4 φορές περισσότερο, είχε 40 GB δίσκο και δεν είχε ασύρματη δικτύωση. Όχι μόνο στους υπολογιστές, αλλά σε πολλούς τομείς της οικονομίας υπάρχει μια τεράστια και συνεχώς επιταχυνόμενη βελτίωση. Να μιλήσουμε για τα αυτοκίνητα, τα walkman που έγιναν mp3...

Η βελτίωση αυτή κατά ένα μέρος μικρότερο ή μεγαλύτερο οφείλεται και στο εικονικό χρήμα που κυκλοφόρησε αυτά τα χρόνια. H αυξημένη κατανάλωση δημιούργησε οικονομίες κλίμακας και χρηματοδότησε καινοτομίες. Αύξησε την παραγωγικότητα, μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κλπ κλπ. Με λίγα λόγια άλλαξε το μέσο επίπεδο διαβίωσης δραστικά και σε ό,τι αφορά την συμβολή της τεχνολογίας μόνιμα...

Τηρουμένων των αναλογιών το σκηνικό των τελευταίων 20-30 χρόνων στην πιστωτική επέκταση θυμίζει την ιστορία της δημιουργίας της πόλης Τόγκο.

Δεν αμφιβάλλω ότι αν εισέλθουμε σε μια 5-10ετή περίοδο ελεγχόμενου πληθωρισμού, θα υπάρξουν άδικες αναδιανομές πλούτου. Κυρίως για συνταξιούχους, εργαζόμενους που δεν μπορούν να αυξήσουν το μισθό τους ή συντηρητικούς επενδυτές που δεν μπορούν να υπερκαλύψουν την αύξηση των τιμών. Δεν αμφιβάλλω ότι τα δάνεια σημαίνουν εξάρτηση και πιθανόν άλλα δεινά. Προσωπικά τα αποφεύγω με επιμονή. Παρατηρώντας όμως όλη αυτή τη φιλολογία τους τελευταίους μήνες έκρινα να σκόπιμο να παραστήσω σήμερα τον συνήγορο του διαβόλου.

Παραλειπόμενα

Αγορά: Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σήμερα και αύριο αν θα συνεχιστούν οι πιέσεις που εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό της χθεσινής συνεδρίασης. Μην ξεχνάμε ότι αύριο είναι η τρίτη Παρασκευή αυτού του μήνα και αρκετοί συνδυάζουν την πορεία της αγοράς με τα χρονικά περιθώρια των συμβολαίων. Επειδή όμως πολλοί από τους μετέχοντες αυτή την περίοδο σε αυτά τα επίπεδα δίνουν αρκετή σημασία στην τεχνική ανάλυση, θα έχει ενδιαφέρον από εβδομάδα η πιθανότητα ανοδικής διάσπασης του ΚΜΟ 200 ημερών.

Τι επιπτώσεις θα έχει και τι κινήσεις θα δρομολογήσει σε αυτούς που εδώ και εβδομάδες είναι εκτός αγοράς και η άνοδος τους προκαλούσε αφόρητη ψυχολογική πίεση.

Στην περίπτωση που η διόρθωση έχει ξεκινήσει είναι πιθανό η αγορά πάλι να δοκιμάσει τις αντοχές των μελλοντικών αγοραστών στα χαμηλότερα.

ΣΠΡΙ: Δεν πτοήθηκε χθες από το γενικότερο κλίμα και αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια που της δίνει η μικρή απόσταση που την χωρίζει από τα χαμηλά των τελευταίων ετών.

HOL: Οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές για την εταιρεία αλλά και τον όμιλο γενικότερα. Μένει να αποσαφηνιστεί στο μέλλον τι σημαίνει η συμμετοχή της Vodafone. Αυτό όμως θα πάρει χρόνο καθώς στον κλάδο οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι εμπορικές προοπτικές δεν έχουν αποκρυσταλωθεί.

ΕΛΠΕ: Για δεύτερη μέρα ηγήθηκε του 20άρη μαζί με τα υπόλοιπα αμυντικά χαρτιά και αυτό ψηφίζει την άποψη ότι βαίνουμε προς διόρθωση.

ΦΟΡΘ: Αν η ελληνική αγορά χωράει το πολύ τρεις μεγάλους παίκτες στις τηλεπικοινωνίες και την ψυχαγωγία, διαθέτει στα χέρια καλά χαρτιά για να βρεθεί σε έναν από αυτούς.

AMD: Το μεγάλο πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού στην Intel δημιουργεί περιθώρια ανάπτυξης για την βασικής της ανταγωνίστρια.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |