Thursday, May 14, 2009

Το αργό ακολούθησε τις κεφαλαιαγορές- Κέρδη 1%

Το αργό ακολούθησε τις κεφαλαιαγορές- Κέρδη 1%

Με κέρδη έκλεισε τελικά το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ακολουθώντας την πορεία των κεφαλαιαγορών που καταγράφουν κέρδη μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση όπου καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες. Το αργό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι ακολουθεί την πορεία των κεφαλαιαγορών.H τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου για το αργό κατέγραψε κέρδη 1% στα 58,62 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι η τιμή του αργού έχει καταγράψει άνοδο 34% τη φετινή χρονιά, ενώ βρέθηκε και πάνω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Πτωτικά κατά 1,3% κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ που διαμορφώθηκε στα 56,58 δολάρια το βαρέλι.

Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τη ζήτηση πετρελαίου προέβη, για ένατο διαδοχικό μήνα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), εκτιμώντας ότι η κατανάλωση φέτος θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση από το 1981. Στη μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής υπηρεσία προχωρά σε νέα μικρή μείωση την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 83,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 3% κάτω σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.

Η νέα αυτή εκτίμηση είναι χαμηλότερη από εκείνη του προηγούμενου μήνα κατά 230.000 βαρέλια την ημέρα και έρχεται μια μέρα μετά την υποβάθμιση των αντίστοιχων προβλέψεων του ΟΠΕΚ στα 84,03 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΙΕΑ βασίζονται στην εκτίμηση ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2009 και ότι η οικονομία δεν θα αρχίσει να ανακάμπτει πριν από το 2010 το νωρίτερο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |