Thursday, May 14, 2009

ΙΕΑ: Κοντά στον πάτο η παγκόσμια ζήτηση για αργό

ΙΕΑ: Κοντά στον πάτο η παγκόσμια ζήτηση για αργό



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο κατώτερο της επίπεδο οδηγείται η ισχυρή πτώση στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, όπως ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), αλλά προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ανάκαμψη στη ζήτηση του αργού είναι ακόμα πολλούς μήνες μακριά και θα είναι αργή.

Στη μηνιαία της έκθεση, η ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, προέβη σε σχετικά μικρή καθοδική αναθεώρηση των 200.000 βαρελιών ημερησίως στο outlook για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009, παρά το γεγονός πως η υποβάθμιση αποδίδεται κυρίως σε ιστορικές μεταβολές των μεγεθών.

“Αναμένουμε συρρίκνωση στο ρυθμό μείωσης της ζήτησης, αλλά αυτό δεν εξαλείφει τη μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η ανάκαμψη δεν θα εμφανιστεί έως το 2010”, δήλωσε ο David Fyfe, συντάκτης της έκθεσης.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε αυτό το έτος αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι 3%, στα 83,2 εκατ. βαρέλια, όπως ανέφερε η ΙΕΑ, κάτι που ενεργεί σαν σύμβουλος στα κράτη με την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως όπως οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως το outlook της IEA για τη ζήτηση αναπαριστά τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε διάστημα περίπου 25 χρόνων και συγκαταλέγεται στα πιο απαισιόδοξα στον κλάδο.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |