Wednesday, May 13, 2009

Ε.Ε.: Πρόστιμο ρεκόρ €1,06 δισ. στην Intel

Ε.Ε.: Πρόστιμο ρεκόρ €1,06 δισ. στην Intel


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,06 δισ. ευρώ θα καταβάλει η Intel Corp. (INTC) για την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών παγκοσμίως κρατούσε παράνομα εκτός ανταγωνισμού τη μικρότερη ανταγωνίστριά της Advanced Micro Devices Inc. (AMD) της California πληρώνοντας κατασκευάστριες εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών και εταιρείες λιανικών πωλήσεων για να μη χρησιμοποιούν τα προϊόντα της AMD.

Η Ε.Ε. διαπίστωσε πως η Intel παρείχε εκπτώσεις στις κατασκευάστριες εταιρείες με την προϋπόθεση να αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος των μικροεπεξεργαστών – συχνά έως το 95% - από την ίδια. Επίσης η Intel προέβη σε απευθείας πληρωμές στην αλυσίδα καταστημάτων λιανικών πωλήσεων MediaMarkt ώστε να πουλά υπολογιστές που χρησιμοποιούν μικροεπεξεργαστές δικής της κατασκευής.

Επιπλέον, πλήρωνε τις κατασκευάστριες εταιρείες για να μην πουλάνε ή να καθυστερούν τις πωλήσεις των υπόλοιπων υπολογιστών που έχουν επεξεργαστές της AMD με αποτέλεσμα να μειώνει ακόμα περισσότερο τις επιλογές των καταναλωτών.

Η Ε.Ε. διέταξε την Intel να σταματήσει άμεσα αυτές τις πρακτικές ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα παρακολουθήσει τη συμμόρφωση της εταιρείας με την απόφασή της.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες τις οποίες η Intel πλήρωνε ήταν οι Acer (2353.TW), Dell (DELL), Hewlet Packard (HPQ), Lenovo (0992.HK) και NEC Corp.(6701.TO).

“Η Intel έβλαψε εκατομμύρια Ευρωπαίων καταναλωτών κρατώντας με αθέμιτο τρόπο τους ανταγωνιστές της εκτός αγοράς για πολλά χρόνια. Τέτοια σοβαρή παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή,΄ δήλωσε η επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Neelie Kroes.

Η Ε.Ε. εκτιμά πως η αξία της παγκόσμιας αγοράς για τον επεξεργαστή x86 CPUs που αφορούσε η έρευνα ανέρχεται περίπου στα 22 δισ. ευρώ ετησίως με την ευρωπαϊκή να αντιστοιχεί στο 30%

CAPITAL.GR

No comments:

Share |