Wednesday, May 13, 2009

Πρόστιμο £1,4 εκατ. από FSA σε Morgan Stanley

Πρόστιμο £1,4 εκατ. από FSA σε Morgan Stanley


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Πρόστιμο 1,4 εκατ. στερλίνων επέβαλε η βρετανική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή (FSA) στην Morgan Stanley, λόγω λάθους trader της που οδήγησε την εταιρεία στο να προβεί σε αρνητική αναπροσαρμογή 120 εκατ. δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο.

H FSA έχει απαγορεύσει επ΄ αόριστο στον εμπλεκόμενο trader Matthew Sebastian Piper να δραστηριοποιείται στο χρηματιστηριακό κλάδο. Παράλληλα, επέβαλλε στον Piper πρόστιμο 105.000 στερλίνων.

Η κίνηση της FSA αποτελεί το πλέον πρόσφατο παράδειγμα διαλεύκανσης περίπτωσης κατάχρησης των κανονισμών της αγοράς. Σε συνέχεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των επικρίσεων από την κοινή γνώμη, η FSA ανέλαβε πρόσφατα περισσότερο προληπτικό ρόλο στον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων σε παραβάτες της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η FSA επέβαλλε πρόστιμο σε hedge fund manager της τάξης των 35.000 δολαρίων και του απαγόρεψαν την δράση στον κλάδο για τουλάχιστον δύο χρόνια για λαθεμένες θέσεις συναλλαγών. Ήταν η πρώτη φορά που η FSA απαγόρευσε σε κάποιον τη δραστηριοποίηση του στην αγορά, επιβάλλοντας του παράλληλα πρόστιμο.

Η FSA ανέφερε πως η Morgan Stanley δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει επαρκώς τους ελέγχους της για τη διαχείριση κινδύνου, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι λαθεμένες θέσεις συναλλαγών. Επίσης, ανέφερε πως δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα στις συνεχώς εναλλασσόμενες συνθήκες στις πιστωτικές αγορές, κάνοντας αναπροσαρμογές στα συστήματα διαχείρισης κινδύνου.

"Η εμπιστοσύνη στις αγορές αναμένεται να δεχθεί πλήγμα από τις ξαφνικές και απρόσμενες απομειώσεις και εκ νέου αποτιμήσεις τίτλων. Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη πως οι traders λειτουργούν εν μέσω ελεγχόμενου περιβάλλοντος” ανέφερε η Margaret Cole, υπεύθυνη εφαρμογή δικαίου της FSA.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |