Tuesday, September 8, 2009

Παρέα με τους 'ταύρους' Morgan Stanley, JP Morgan και Nomura

Παρέα με τους 'ταύρους' Morgan Stanley, JP Morgan και Nomura


"Ταύροι" δηλώνουν για τις αγορές Morgan Stanley, JP Morgan και Nomura. Μάλιστα το σύνθημά των διεθνών οίκων είναι "Αγοράστε στη διόρθωση", αφού ακόμα και γνωστές "αρκούδες" των χρηματιστηρίων, όπως η Morgan Stanely, αναθεωρούν τη στάση τους επί το θετικότερο.


Morgan Stanley

"Το ράλι δεν έχει τελειώσει ακόμα" διατείνονται ο επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής της Morgan Stanley, Teun Draaisma και η ομάδα του, δηλώνοντας πως ξεκινά ένας νέος κύκλος ανόδου. Μάλιστα οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως είναι έτοιμοι να "αγοράσουν" στις διορθωτικές κινήσεις των χρηματιστηρίων. "Μετά την αναβάθμιση των μετοχών στην οποία προχωρήσαμε τον Ιούλιο, θα προ9χωρήσουμε σε αγορές, εάν ο MSCI Europe υποχωρήσει κατά 5% - 10% από τα υψηλά της 28ης Αυγούστου ή θα βγούμε πωλητές ένα ο δείκτης ενισχυθεί πάνω από 15%" τονίζει ο Draaisma. Oι αναλυτές του οίκου αναμένουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα καταγράψουν άνοδο 20% το 2010, ενώ "βλέπει" αυξημένη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Σε βραχυπρόθεσμη βάση ο Teun Draaisma και η ομάδα του εκτιμά πως το ράλι των μετοχών δεν έχει τελειώσει, ενώ δηλώνουν "overweight" για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Η Μοrgan Stanley πιστεύει πως τα ράλι θα κορυφωθεί όταν αρχίσουν οι αυξήσει των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Οι αναλυτές αναμένουν πως ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο του 2010 και η ΕΚΤ στο β' 3μηνο του 2010. Όμως, όταν το ράλι τελειώσει, η Morgan Stanley θεωρεί ότι οι αγορές θα εισέλθουν σε μία μακροπρόθεσμη περίοδο στασιμότητας. Οι δείκτες θα κινούνται γύρω από τα ίδια επίπεδα για χρόνια, με τον MSCI Europe να κυμαίνεται ανάμεσα στις 600 και τις 1.200 μονάδες.


JP Morgan

Παραμένουμε "long" στις μετοχές, φωνάζει η JP Morgan, εκτιμώντας πως οι αγορές θα ολοκληρώσουν το 2009 με κέρδη 10% - 15 % από τα τρέχοντα επίπεδα, υποστηριζόμενες από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. "Ο επόμενος ανοδικός κύκλος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όταν αρχίσουν να ανακοινώνονται τα εταιρικά αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο, καθώς αναμένουμε να συνεχιστούν οι εκπλήξεις", τονίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου. Οι μετοχές παρουσίασαν σημάδια κόπωσης την προηγούμενη εβδομάδα και αντέδρασαν ήπια στα "δυνατά" μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, επισημαίνουν οι αναλυτές, οι οποίοι παραδέχονται πως το παραπάνω είναι τεχνικά αρνητικό στοιχείο. Ωστόσο αποδίδουν την "κόπωση" των αγορών στο γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά είναι από τους χειρότερους μήνες για τις αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές από τη δεκαετία του '20 υπάρχει πιθανότητα πτώσης 40% στα χρηματιστήρια για οποιοδήποτε μήνα, αλλά για το Σεπτέμβριο, αυτή η πιθανότητα είναι 55%, φαινόμενο που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει. Το παράδοξο αυτό γεγονός, όπως το χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της JΡ Morgan, δεν μεταβάλλει τη μεσοπρόθεσμη επενδυτική τους τακτική και γι' αυτό εξακολουθούν να δηλώνουν "ταύροι" για τις μετοχές.

Nomura

Ανοδικά εκτιμά πως θα κλείσουν το έτος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η Nomura, δηλώνοντας ταυτόχρονα "bullish" για τις μετοχές παγκοσμίως. Ο ιαπωνικός οίκος θεωρεί ότι το ράλι στις αγορές δεν έχει τελειώσει, καθώς οι χαμηλές αποτιμήσεις η ανάκαμψη των εταιρικών κερδών, η βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας στηρίζουν στην παρούσα φάση τις μετοχές. Οσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως θα επιβραδυνθεί κατά 4,1% φέτος, ενώ αναμένει αναιμική ανάκαμψη 0,8% το 2010 και 1,3% in 2011. "Η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2010 αλλά θα είναι πιο αργή σε σχέση με άλλες περιόδους ύφεσης", επισημαίνει η Nomura. Για τον FTSE 100 στο Λονδίνο ο οίκος εκτιμά πως θα κλείσει το τρέχον έτος στις 5.300 μονάδες με άνοδο 10%, τον DAX στη Φρανκφούρτη στις 5.900 μονάδες με κέρδη 11% και ο Cac 40 στο Παρίσι στις 3.800 μονάδες ενισχυμένος κατά 6%. Για τον Euro Stoxx 50 oι αναλυτές διαβλέπουν περιθώρια ανόδου 7% στο τέλος του 2009.

axiaplus.gr

No comments:

Share |