Tuesday, September 8, 2009

Aντλησε 750 εκατ. ευρώ από ομολογιακό η Alpha Bank - Ακολουθούν Πειραιώς, Marfin

Aντλησε 750 εκατ. ευρώ από ομολογιακό η Alpha Bank - Ακολουθούν Πειραιώς, Marfin

Σε τριετή έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου με στόχο να αντλήσει 750 εκατ ευρώ προχώρησε η Alpha bank.Οι προσφορές που υποβλήθηκαν έχουν ξεπεράσει τα 1,3 δις ευρώ και κατανέμονται 50% Ελλάδα και 50% εξωτερικό. Ήδη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο που έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος των 500 εκατ ευρώ που σχεδίαζε η Alpha να αντλήσει. Για τον λόγο αυτό ενώ σχεδίαζε αρχικά να εκδώσει 500 εκατ ευρώ έλαβε την απόφαση το τελικό ποσό της έκδοσης να διαμορφωθεί στα 750 εκατ ευρώ.

Είναι προφανές ότι στην έκδοση της Alpha ήταν μεγάλο και ορθολογικά κατανεμημένο μεταξύ ελληνικών τραπεζών που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον , πελατών private banking και ξένων τραπεζών και θεσμικών χαρτοφυλακίων. Το επιτόκιο με βάση τις προσφορέςδιαμορφώθηκεστο 4%.

Προχθές ολοκλήρωσε επιτυχώς έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου η Eurobank αντλώντας 500 εκατ ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα υλοποιήσει αντίστοιχη έκδοση και η Πειραιώς περίπου 500 εκατ ευρώ ενώ έχει ξεκινήσει το road show της Marfin για αντίστοιχη έκδοση.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αγορά των εκδόσεων κοινών ομολογιακών δανείων διευρύνεται. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται και προφανώς οι διοικήσεις των τραπεζών σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκότερη συγκυρία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά οι τράπεζες έχουν αντλήσει μέσω εκδόσεων κοινών ομολογιακών δανείων και υβριδικών κεφαλαίων περί τα 2,8 με 3 δις ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι το επόμενο διάστημα ουσιαστικά στους επόμενους 2 με 5 μήνες οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων θα αυξηθούν κατακόρυφα ως απόρροια , ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πλέον η διατραπεζική αγορά βελτιώνεται και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τραπεζικό ρίσκο.

reporter.gr

No comments:

Share |