Tuesday, September 8, 2009

WEF: «Θύμα» της κρίσης και η αμερικανική ανταγωνιστικότητα

WEF: «Θύμα» της κρίσης και η αμερικανική ανταγωνιστικότητα

Τον τίτλο του παγκόσμιου «πρωταθλητή» στην ανταγωνιστικότητα στοίχισε στις ΗΠΑ η οικονομική κρίση, λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγηθεί σε σημαντικές μακροοικονομικές ανισότητες τα τελευταία χρόνια. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα που συσσωρεύονται οδήγησαν σε αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους», αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ετήσια έκθεσή του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα 133 χωρών.

Ωστόσο, λόγω της κρίσης και των πολιτικών επιλογών, οι οποίες είχαν ως στόχο τη δημοσιονομική ανάκαμψη, «επιδεινώθηκαν» τα επίπεδα του χρέους. Έτσι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σήμερα στη 93η θέση με βάση το κριτήριο της «μακροοικονομικής σταθερότητας», ενώ τον περασμένο χρόνο βρισκόταν στην 66η θέση.

Παράλληλα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει στην έκθεσή του ότι η ανταγωνιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει «πληγεί» και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που δείχνουν οι παράγοντες της αγοράς στον τομέα του εκσυγχρονισμού του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

naftemporiki

No comments:

Share |