Tuesday, September 8, 2009

Ρωσία: Ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία στις εξαγωγές πετρελαίου

Ρωσία: Ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία στις εξαγωγές πετρελαίου


Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία στις εξαγωγές πετρελαίου για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης καθώς ο πρωθυπουργός Vladimir Putin εκμεταλλεύεται τη μείωση της παραγωγής του OPEC και ενισχύει το μερίδιο αγοράς της χώρας.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, οι εξαγωγές ακατέργαστων και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν σχεδόν στα 7,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο β΄ τρίμηνο.

Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας περιορίστηκαν στα 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για την παραγωγή και την εγχώρια ζήτηση.

Οι επενδυτές ανέμεναν η προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία να μειωθεί στο τρέχον έτος καθώς ο αναπληρωτής του Putin, Igor Sechin τόνισε στον OPEC το Δεκέμβριο ότι η κυβέρνηση του ήταν έτοιμη να περιορίσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές. Αντιθέτως, το κράτος προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις για την κατασκευή νέων πηγών στη Σιβηρία.

capital.gr

No comments:

Share |